Angreb har styrket samarbejdet mellem jøder og muslimer

I København er jøder og muslimer kommet tættere på hinanden efter angreb mod kultursted og synagoge sidste år.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København: Samarbejdet mellem jøder og muslimer i Danmark er blevet markant forbedret i løbet af det år, der er gået siden angrebet mod Krudttønden og synagogen i Krystalgade i København.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Både Det Jødiske Samfund, Muslimernes Fællesråd, Det Islamiske Trossamfund og Københavns Kommune melder om et styrket samarbejde mellem parterne siden februar sidste år, da angrebene fandt sted.

Kommunen har satset på at inddrage jødiske og muslimske foreninger i indsatsen for at forebygge voldelig ekstremisme. Blandt andet fordoblede Borgerrepræsentationen budgettet til at bekæmpe radikalisering i kølvandet på angrebet.

Det er nu på 23 millioner kroner over de næste fire år.

Jair Melchior, der er rabbiner i Københavns Synagoge, fortæller, at Det Jødiske Samfund har kontakt til syv muslimske foreninger.

- Vi står til rådighed for moskéerne i København. Radikalisering er især et problem i muslimske miljøer. Det er vigtigt, at vi som jøder kommer ud på folkeskoler og muslimske skoler for at nedbryde fordomme, siger Jair Melchior til avisen.

- Det er ikke alle muslimer og jøder, som lever i harmoni, men Det Jødiske Samfund har et godt forhold til de muslimske foreninger, og der sker fremskridt i samarbejdet, siger han videre.

Også Sami Kucukakin, formand for Muslimernes Fællesråd, fremhæver, at samarbejdet mellem muslimer og jøder er blevet styrket det forløbne år.

- Vi har følt, at Det Jødiske Samfund var en lidt lukket gruppe. Den 14. februar 2015 var en meget ulykkelig dag, men der er kommet det gode ud af de tragiske hændelser, at jøder og muslimer i København er kommet nærmere hinanden, siger Kucukakin til Kristeligt Dagblad.

Han mener, at jøder kan være med til at modvirke fordomme og antisemitisme ved at tage ud i muslimske foreninger. Samtidig fremhæver Sami Kucukakin, at danske muslimer kan hente inspiration i jødernes historie.

/ritzau/