Anders Samuelsen: »På med ja-hatten«

Danmarks nye udenrigsminister, Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, lægger partiets EU-skepsis til side og lover at stå vagt om regeringens mere positive politik. Til det formål har han fået en ja-hat af sin forgænger Kristian Jensen.

Foto: Thomas Lekfeldt

Anders Samuelsen – Danmarks nybagte udenrigsminister – erklærer sig loyal over for en positiv tilgang til Danmarks EU-medlemskab og slår fast, at Danmark »selvfølgelig« skal være en del af kernen i det europæiske samarbejde.

Så meget og lidt til nåede Liberal Alliances leder at få sagt, da Danmarks udenrigsminister i de seneste 18 måneder, Kristian Jensen (V), først på eftermiddagen havde givet Anders Samuelsen nøglerne til Udenrigsministeriet.

»Jeg er regeringens repræsentant, jeg taler på regeringens vegne og på Danmarks vegne fra nu af. Og sådan vil det være, sagde Anders Samuelsen, da han umiddelbart efter ministeroverdragelsen, talerne og den traditionelle udveksling af gaver, tog i mod et par spørgsmål fra de fremmødte pressefolk.

Mange af dem spurgte på forskellig vis, om Anders Samuelsen som udenrigsminister ville fortsætte med den skeptiske holdning, som hans parti har haft til EU?

»Jeg skal fortsætte med det, der er regeringens linie, og den er, at vi er i kernen af det europæiske samarbejde, men at vi også er kritiske i forhold til den måde, det fungerer på. Der står direkte i regeringsgrundlaget - og det har vi lagt vægt på fra vores side - at vi skal reformere både FN, EU og NATO indefra,« fastslog Anders Samuelsen, som af sin forgænger fik en kasket i EU's blå farve med et påtrykt JA! i store hvide bogstaver.

»Vi skal bruge de gode sider af EU, og vi skal have en kritisk tilgang -  på samme måde, når vi har en kritisk tilgang til en velfærdsstat, der vokser ud over sine grænser. Så det er både på med ja-hatten og oprydningshatten,« forklarede Anders Samuelsen.

Han havde dog ikke svar på, om ja-hatten betyder, at han vil anbefale et ja til en eventuel ny folkeafstemning om Danmarks tilknytning til samarbejdet i EUROPOL.

- Det kommer jeg ikke til at kommentere på i dag, sagde den nyslåede udenrigsminister, der heller ikke var parat til at give et bud på, at om han på grund af Liberal Alliances nej til folkeafstemningen for et lille år siden har lavere ambitioner end sin forgænger til den aftale, der nu forhandles med EUROPOL.

”Det kan du ikke konkludere, og jeg skal nok vende tilbage med en programerklæring på det felt også. Udgangspunktet er regeringsgrundlaget,” sagde Anders Samuelsen.

Og den vigtigste opgave for ham som udenrigsminister?

- Det bliver ikke i dag, at jeg kommer med en programerklæring ud over det, at jeg ønsker at bruge Udenrigsministeriet til, at vi inspirerer resten af verden, og at vi bliver inspireret af den For der er så  meget, vi lære derudefra, og så meget vi kan give verden. Det er både udenrigspolitik, handelspolitik, og det er globalisering i den bredeste forstand og opgaven med at vise befolkningerne rundt om i verden, at der er et andet svar på globalisering end populisme, sagde Anders Samuelsen.

Gik målrettet efter posten.

Allerede i sin tiltrædelsestale til Udenrigsministeriets mange medarbejdere afslørede Anders Samuelsen, at han var gået målrettet efter posten under de langtrukne forhandlinger om grundlaget for den nye trekløver-regering.

- Det traditionelle ville jo være, at andet-partiet sætter sig på posten som økonomiminister og så andre poster nedenunder. Nu opstod der en mulighed, hvor vi dels kunne få posten som økonomiminister - som et helt nyt parti i en regering, og det synes jeg selv er fantastisk flot – men så derudover også sætte os på udenrigsministeriet. Det mindes jeg faktisk ikke er sket tidligere i en tre-parti-regering, og det er jeg enorm stolt over. Det er jo en tillidserklæring fra statsministeren, mener Anders Samuelsen.

Og hvordan vil Anders Samuelsen så passe butikken herhjemme og posten som partileder, når han nu skal rejse verden rundt som udenrigsminister? Skræmmer sporene ikke fra Lene Espersen og Villy Søvndal, der jo begge prøvede kræfter med dobbeltjobbet som partileder og udenrigsminister?

Svaret er, at Anders Samuelsen vil kopiere Uffe Ellemann-Jensen - Venstre tidligere formand og samtidige udenrigsminister. Han havde jo Anders Fogh Rasmussen herhjemme, og på samme måde vil Anders Samuelsen have »sin højre hånd« i Liberal Alliance, Simon Emil Ammitzbøll.

- Det har jo sådan set været sådan i Liberal Alliances historie, at Simon Emil Ammitsbøll på mange måder har været partiets indenrigsminister og jeg har været partiets udenrigsminister -  altså den udadvendte kræft, og sådan vil det også være fremover, siger Anders Samuelsen.