Anders Fogh Rasmussen angriber DRs troværdighed

Statsministeren retter en usædvanlig hård kritik mod Danmarks Radio i sagen om Afghanistan-filmen »Den hemmelige Krig«, efter at der skabt tvivl om kronvidners udsagn i udsendelsen. DR bør underkastes en undersøgelse, mener regeringschefen.

De Konservative og Dansk Folkeparti støtter statsministeren. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Danmarks Radio har skabt et »stort troværdighedsproblem« for sig selv med Afghanistan-filmen »Den hemmelige Krig«, mener Anders Fogh Rasmussen (V).

Statsministerens verbale angreb kommer efter, at der skabt tvivl om de amerikanske forhørslederes udsagn i filmen, hvor de tages til indtægt for at sige, at danske soldater rutinemæssigt har overbragt fanger til USA.

»Min klare opfattelse er, at Danmarks Radio har et meget, meget stort troværdighedsproblem i hele denne her sag,« siger Anders Fogh Rasmussen.

Den uhørte kritik bringer mindelser om britiske Tony Blairs voldsomme konfrontationer med det hæderkronede BBC omkring grundlaget for krigen i Irak.

Statsministerens modangreb kommer, efter at den amerikanske afhøringsleder Edward Herman i går trådte frem med nye oplysninger, som ryster grundlaget for anklagerne mod regeringen om, at den skulle have skjult overdragelse af fanger til det amerikanske afhøringscenter i Kandahar i foråret 2002.

Edward Hermans oplysninger føjer sig til flere påstande i filmen, som efterfølgende er blevet afvist eller draget i tvivl af regeringen og forsvaret eller nye kilder, men DR har hele tiden fastholdt sin udlægning af sagen.

Fogh: Fordreje TV

Statsministeren understreger, at han ikke ved, hvordan redaktionen på DR har håndteret sagen om Afghanistan-filmen - ligesom det ikke tilkommer ham som statsminister at blande sig i Danmarks Radios interne proces.

Men han siger alligevel:

»Jeg kan blot konstatere, at de indslag som Danmarks Radio har bragt, er fuldstændig fordrejede i forhold til de oplysninger, vi har i regeringen, og som vi har videregivet til Folketinget. Og jeg har jo lagt mærke til, at det almindelige krav er, at regeringen skal iværksætte en undersøgelse. Jeg synes efterhånden, vi er nået dertil, at Danmarks Radio måske kritisk burde undersøge sig selv. Jeg synes efterhånden, at det måske ville være meget på sin plads at undersøge, hvordan Danmarks Radio egentlig håndterer de informationer, de får, og hvordan de viderebringer dem.«

Hvorfor, hvad står på spil?

»Det er jo i høj grad et spørgsmål om Danmarks Radios troværdighed. Det er en public service-kanal, som har en forpligtelse til både at være kritisk - og jeg jamrer ikke over, at både Danmarks Radio og andre er kritiske over for den til enhver tid siddende regering, for det er deres opgave - men en kanal som Danmarks Radio har en forpligtelse til at være balancerede og nuancerede og objektive i sin måde at være kritisk på. Og det mener jeg absolut ikke er tilfældet,« siger Anders Fogh Rasmussen.

Det andet hovedvidne mod regeringen, afhøringslederen Chris Hogan, der i filmen mente, at have set danske soldater overdrage fanger fem-seks gange, reducerede forleden sin påstand til tre tilfælde. Regeringen og dansk forsvar fastholder fuldstændigt, at der kun var tale om to tilfælde, som regeringen oplyste om i 2004.

Både de Konservatives Helge Adam Møller og DFs Søren Espersen støtter kravet om en DR-undersøgelse.

SF: Fogh påvirker pressen

Men oppositionen mener ikke, at de nye oplysninger gør den store forskel.Og desuden burde statsministeren ikke blande sig.

»Jeg har ikke oplevet, at DR fordrejer, men vi ser en ny tendens i den her regering til at gå efter navngivne medier og journalister. Det er en demokratisk tankevækkende proces. De forsøger at påvirke pressen, men statsministeren skal huske, at han er hele pressens minister og ikke kun Venstre-pressens minister,« siger formanden for Socialistisk Folkeparti Villy Søvndal.

De Radikales udenrigsordfører Naser Khader kalder det utroværdigt, at statsministeren vil have en undersøgelse af DR men ikke af de forhold, som sagen drejer sig om.

DRs generaldirektør Kenneth Plummer vil ikke umiddelbart kommentere statsministerens udfald mod DR.

»Nu vil jeg læse min avis grundigt i morgen, og så vil vi nok diskutere det internt og finde ud af, hvordan vi skal forholde os til sagen,« siger Kenneth Plummer.