Anders Fogh er klar til exit fra Afghanistan

Fra udgangen af 2014 kan NATO blive nødt til at hjemtage samtlige soldater, fordi Afghanistans præsident ikke vil underskrive en juridisk aftale om soldaternes status.

Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen besøgte fredag det krigsvidenskabelige selskab på Svanemøllen Kaserne og talte om fremtidens NATO. Foto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Danske og andre udenlandske soldater, der efter udgangen af 2014 skulle blive i Afghanistan for blandt andet at træne afghanske officerer på højere niveauer, kan blive nødt til at tage hjem og efterlade Afghanistan helt uden vestlige soldater.

Det fastslår NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen. Dermed optrapper han presset på Afghanistans præsident, Hamid Karzai, der stadig nægter at underskrive en såkaldt sikkerhedsaftale, der fastlægger det juridiske grundlag for de vestlige soldaters tilstedeværelse. Aftalen skal sikre, at vestlige soldater retsforfølges ved egne domstole og ikke kan stilles for afghanske domstole. Aftalen er ultimativ for både USA og de øvrige NATO-lande i Afghanistan, og svarer i øvrigt til almindelig praksis i de lande, hvor vestlige soldater udsendes.

Aftalen skulle være underskrevet ved årsskiftet, men den afghanske præsident har, trods opfordring i november fra den afghanske nationalforsamling, Loya Jirga, nægtet at underskrive aftalen på denne side af præsidentvalget i begyndelsen af april. Og det presser nu NATOs planlægning, siger Anders Fogh Rasmussen.

»Jeg tror, at vi får aftalen på plads. Men tiden spiller en rolle, for det er klart, at det tager tid at planlægge, hvis vi skal planlægge en total tilbagetrækning ved udgangen af 2014, så vi begynder at nærme os en deadline,« siger generalsekretæren, hvis egen periode som generalsekretær efter flere forlængelser udløber med udgangen af september i år.

De danske kamptropper blev, bortset fra en kampvognsdeling med tilhørende støtteelementer, trukket hjem sidste sommer. De resterende soldater skal hjem ved udgangen af 2014, men derefter er det hensigten blandt andet at sende officerer til den afghanske hærs officersskole uden for Kabul. Men det vil ikke ske uden en sikkerhedsaftale.

»Uden aftale trækker vi os ud ved udgangen af 2014. Derefter vil der ikke være styrker til at hjælpe afghanerne. Det vil også komme til at knibe med pengestrømmen. Vi har jo lovet at finansiere deres sikkerhedsstyrker, for det kan de ikke selv. Er vi ikke til stede, er der risko for, at pengene tørrer ud. Der er også risiko for, at udviklingsbistanden vil tørre ud. Der er meget på spil, og derfor tror jeg også, at en aftale kommer i stand.«

NATO skal bruge flere måneder til at planlægge og derefter rydde de tilbageværende lejre, såfremt en sikkerhedsaftale ikke kommer på plads. Anders Fogh Rasmussen vil ikke sætte en præcis deadline for, hvornår NATOs planlægning af total exit nødvendigvis må starte, Men NATOs planlægning for fuld tilbagetrækning vil efter alt at dømme blive indledt allerede i slutningen af februar. Anders Fogh Rasmussen gør opmærksom på, at NATOs forsvarsministre skal mødes 21. og 22 februarfor at træffe »vigtige beslutninger« om netop den manglende sikkerhedsaftale.

Hamid Karzais hensigt med udsættelsen af en underskrift på sikkerhedsaftalen står ikke tindrende klart, og Anders Fogh Rasmussen vil ikke give sig ud i spekulationer. Han nøjes med at konstatere, at »uret tikker.«

Tager samtlige NATO-tropper hjem fra årets udgang, stiger risikoen for, at Afghanistan kastes ud i nyt kaos og borgerkrig, mener generalsekretæren.

Grundlæggende er han ellers optimist. »Vi har været med til at opbygge en afghansk sikkerhedsstyrke på 350.000 mand, der bliver bedre og bedre. Det, de har brug for, er mere ledelse på det øverste niveau i hæren, og det er lige præcis formålet med vores træningsmission efter 2014. Den anden grund til, at jeg er optimist, er den unge afghanske generation. De har smagt frihedens frugter. De har set en rivende vækst, underbygget af bedre adgang til elektricitet, vand og infrastruktur. 70 procent har mobiltelefoner; ti millioner er i uddannelsessystemet, heraf tre millioner piger. Fremfor alt er det et holdningsmæssigt nyt Afghanistan. Derfor er jeg rimelig optimistisk. Men det er klart, at uden en sikkerhedsaftale stiger risikoen for kaos,« siger Anders Fogh Rasmussen.