Analyse: Job vækker appetit for den rådne banan

Hvis jobmulighederne var bedre, ville fire ud af ti byboere være parate til at flytte til et landdistrikt, viser ny analyse fra Momentum. Områderne bør brande sig selv, lyder det fra Aabenraa-borgmester og forsker.

I flokkevis valfarter danskere til landets storbyer, når de skal bosætte sig og stifte familie.

Men noget tyder på, at lysten til at bo i et landdistrikt langt fra er ikke-eksisterende hos danskere. Der er bare lige en afgørende faktor - jobmulighederne. Ifølge en ny analyse foretaget af YouGov for Momentum, er fire ud af ti danskere således villige til at flytte til et landdistrikt med under 3.000 indbyggere, hvis der var job at få både til dem selv og partneren, skriver Momentum.

Samtidig viser undersøgelsen dog, at 49 procent mener, at det vil være til skade for deres og deres eventuelle partners job- og karrieremuligheder, hvis de skulle flytte.

Og netop jobmulighederne er brændpunktet og en af årsagerne til, at landdistrikterne gennem årene er blevet affolket, mener Jens Fyhn Lykke Sørensen, der forsker ved Center for Landdistriktsforskning på Syddansk Universitet.

»Folk flytter derfra på grund af job, og fordi der er vækst i byerne, hvor der især er fremgang i servicefagene, mens slagterier og fabrikker på landet lukker. Samtidig vil mange unge gerne bo i byerne,« siger Jens Fyhn Lykke Sørensen til Momentum.

I Aabenraa Kommune er borgmester Thomas Andresen (V) klar over, at der er behov for at få gjort opmærksom på de jobmuligheder, som eksisterer i yderområderne.

»Den største udfordring er at få fortalt, at jobbene er her. For det er de. Vi skal samarbejde med HR-cheferne i de store virksomheder, der ligger i områderne, og så skal vi have formidlet kontakten mellem virksomhederne og den jobsøgende,« siger borgmesteren og fastslår:

»Vi skal i landdistrikterne blive bedre til at tale vores eget område op. Vi skal pege på, at vi også er et meget industrialiseret samfund og pege på de muligheder, der ligger. Det der med, at der er langt mellem husene, er jo ikke negativt i sig selv. Det, der gør det negativt, er, hvis det går hen og bliver en udfordring, når man skal låne til sit hus, eller hvis man skal pendle for langt til job. Så vi bliver nødt til at påpege, at det rent faktisk kan være en styrke at bosætte sig i områderne.«

Også Jens Fyhn Lykke Sørensen mener, at der er behov for, at landdistrikterne selv tager ordet:

»Landkommunerne skal prøve at gøre reklame for sig selv, og samtidig kan ting som bedre offentlig transport og bredbånd være med til at skabe job og uddannelsesmuligheder.«

Regeringen har for at skabe flere arbejdspladser i landdistrikterne fremlagt flere vækstplaner, som skal give virksomheder bedre rammer til at skabe job. Men også omtalen af områderne er afgørende for, hvorvidt folk bosætter sig uden for byen eller ej, mener ministeren for by, bolig og landdistrikter, Carsten Hansen (S).

»Jeg har fra dag et som minister kæmpet for, at vi ikke taler landdistrikterne ned i et sort hul. Der er rigtig meget at komme efter i landsbyer rundt om i landet, men der er jo ikke nogen, som overvejer at flytte til en mindre by, hvis den ligger i en rådden banan eller et udkantssted. Heldigvis kan vi se, at det går rigtig godt med at få debatten nuanceret,« siger ministeren til Momentum.