Analyse: Fejlslagen sommer for S og Ny Alliance

Det besynderlige er, at for både Socialdemokraterne og Ny Alliance er de aktuelle problemer ikke blot selvskabte, men selvvalgte.

Det har været en fattig sommer for Socialdemokraterne og Ny Alliance.

Hverken Helle Thorning-Schmidt (S) eller Naser Khader (NA) har evnet at køre sig optimalt i stilling til det valg, som statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) kan udløse allerede ved indgangen til den nye politiske sæson.

Når Helle Thorning-Schmidt møder pressen efter dagens møde i S-ledelsen, vil hun ganske vist anlægge en super-optimistisk stil. Hun vil erklære sig enig i, at Socialdemokraterne naturligvis skal være i offensiven, og hun vil pege på, at partiet om få dage lancerer et stort politisk fremstød.

Og hun vil ikke blive modsagt. De interne kritikere og skeptikere har fået luft for deres frustrationer og har absolut ingen interesse i for alvor at åbne en dødbringende mediedebat om krise og handlingslammelse i partiet på et tidspunkt, hvor et valg kan være faretruende tæt på.

Derfor afventer de kritiske partifæller, lederne i fagbevægelsen og SF-formand Villy Søvndal pænt, at S-formanden på partiets sommergruppemøde i næste uge fremlægger sit længe ventede udspil til, hvordan den offentlige sektor skal styrkes og fremtidssikres.

NASER KHADER VIL af gode grunde heller ikke blive udfordret af sine egne. Den lille gruppe omkring ham med Anders Samuelsen og Gitte Seeberg som indpiskere arbejder benhårdt på at få organisation og politik på plads.

Tilbage står imidlertid, at hverken S eller NA har formået at bruge den forløbne tid offensivt. Bortset fra en enkelt måling i Politiken ligger Liste A på et skuffende niveau, og Thorning må konstatere, at der skal ske et dramatisk skift, hvis hun skal kunne udfordre Fogh i spidsen for en slagkraftig opposition.

Dette kan naturligvis kun glæde Fogh.

Omvendt må Ny Alliances problemer med at fastholde den første tids interesse og sympati for partiet bekymre regeringschefen. Nok repræsenterer Ny Alliance nye udfordringer for Fogh først og fremmest fordi Naser Khader vil udfordre regeringens alliance med Dansk Folkeparti men hvis Ny Alliance klarer sig blot nogenlunde ved valget, vil det næsten være en garanti for en ny regeringsperiode til VK.

DET BESYNDERLIGE ER, at for både Socialdemokraterne og Ny Alliance er de aktuelle problemer ikke blot selvskabte, men selvvalgte. Begge partier har bevidst valgt at lade omverdenen vente på store udspil og har undervurderet betydningen af løbende at markere sig i den politiske debat.

S-ledelsen har forklaret, at det er som i et cykelløb, hvor en cykelrytter midlertidigt kan lægge sig tilbage i feltet og samle kræfter, hvis han blot dukker op og vinder spurten.

Dét billede vil de færreste toppolitikere dog nikke genkendende til. I politik falder man aldrig tilbage i feltet eller slår op i banen med vilje og slet ikke, hvis et valg nærmer sig. Læren i moderne politik er tværtimod, at det gælder om at være »på« for at kunne vinde kampen om dagsordenen i medierne og for at kunne banke sine mærkesager ud til vælgerne.

Her og nu står Socialdemokraterne og Ny Alliance i en situation, hvor forventningerne til deres kommende oplæg nemt kan skuffes, fordi omverdenen vil have svært ved at forstå, at det var nødvendigt at vente så lang tid på udspil, som måske langtfra brager igennem og sætter dagsordenen. Derudover risikerer de, at regeringen med sit endelige forslag til kvalitetsreformen af den offentlige sektor og forslaget til finansloven for 2008 hurtigt kommer til at dominere det politiske indhold.

Med andre ord er det mere end tvivlsomt, om de kommende udspil fra Socialdemokraterne og Ny Alliance kan opveje de negative konsekvenser af den selvvalgte tavshed? Et godt gæt er, at Socialdemokraterne kunne have stået stærkere ved løbende at have udfordret regeringen i velfærdsdebatten, ligesom Naser Khader næppe traf en klog beslutning, da han forsvandt fra scenen, netop som han havde lanceret Ny Alliance og lyste op som en ny spændende stjerne i dansk politik.

Både Thorning og Khader har gjort starten på den nye sæson unødigt problematisk for deres partier, ligesom de har givet sig selv en sværere start på en offensiv valgkamp.