Analyse: Coronavirussen har stadig godt fat i hovedstadsområdet, men i 11 kommuner er der positive takter

17 kommuner i hovedstadsområdet samt Odense blev i begyndelsen af september mødt med krav og restriktioner fra regeringen på grund af coronasmitte. Berlingske har set på, hvordan smittekurverne har udviklet sig i kommunerne, og flere steder i og omkring København er der positive takter.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) ved et pressemøde om covid-19-situationen i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

17 kommuner i hovedstadsområdet samt Odense har siden begyndelsen af september været underlagt en række særlige krav og restriktioner fra regeringen på grund af for høje smittetal. Og coronasmitten har fortsat et godt tag i de fleste af de kommuner, som fik indført restriktioner for cirka tre uger siden.

I de 17 ud af 18 restriktionsramte kommuner er der blevet fundet flere smittetilfælde den seneste uge end i ugen op regeringens udmelding 7. september.

I seks af kommunerne går det fortsat den forkerte vej.

Men der er også positive takter. I 11 af kommunerne er udviklingen stabiliseret eller ligefrem knækket. I én kommune går det bedre i dag end ved regeringens udmelding.

Det viser en gennemgang, Berlingske har foretaget af tallene. Regeringens tiltag blev meldt ud for cirka tre uger siden, da sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) trådte frem på et af regeringens covid-19-pressemøder og sagde:

»Er vi bekymrede? Ja, det er vi. Går det den forkerte vej? Ja, det gør det. Kan vi nå at rette op på det? Ja, det kan vi.«

For at imødegå udviklingen blev der indført 16 påbud, opfordringer og anbefalinger, men de skulle ikke gælde i hele landet. Derimod var det regeringens hensigt at slå lokalt ned, hvor smitten befandt sig, ligesom man havde haft succes med i Aarhus.

18 kommuner blev udpeget: Odense og 17 kommuner i københavnsområdet. Eksempelvis blev der indført krav om, at serveringsstederne skulle lukke ved midnat, og forsamlingsforbuddet på 100 personer blev sænket til 50 personer. Desuden opfordrede regeringen til, at folk i videst muligt omfang arbejdede hjemme. 15. september iværksatte regeringen yderligere tiltag for kommunerne i københavnsområdet. Åbningstiden for restauranter, barer og cafeer blev nedsat til klokken 22, og der blev indført krav om mundbind eller visir på serveringssteder. Restriktionerne blev med virkning fra 19. september udbredt til hele landet.

Her ser vi på, hvordan udviklingen foreløbig er gået i de 18 kommuner. Vi kigger primært på den ugentlige incidens – antallet af nye, bekræftede tilfælde pr. 100.000 indbyggere. Incidensen viser antallet af identificerede smittetilfælde og ikke antallet af faktiske tilfælde i befolkningen.

Hvis incidensen i en kommune er steget, kan det hænge sammen med, at flere personer har ladet sig teste. Det kan resultere i, at man opdager flere tilfælde, uden at der nødvendigvis er et udbrud. Derfor kigger vi også på, om en større andel af de testede testes positive end tidligere.

I DISSE KOMMUNER GÅR DET DEN FORKERTE VEJ

1) Rødovre

I Rødovre er det, specielt den seneste uge, hastigt gået den forkerte vej. Kommunen har det højeste incidenstal i Danmark: 220 nye, bekræftede tilfælde pr. 100.000 indbyggere.

Positivprocenten er også vokset betydeligt i perioden. Væksten i incidensen skyldes altså ikke en ændring i antallet af test.

2) Ballerup

Siden de første restriktioner blev indført i Odense og i de 17 kommuner i københavnsområdet, er det i Ballerup næsten kun gået den forkerte vej. På tre uger er incidensen seksdoblet.

Positivprocenten i Ballerup er også vokset markant i perioden. Der er altså flere ting, der tyder på, at den faktiske smitte i kommunen er væsentligt mere udbredt end tidligere.

3) Gladsaxe

Der er flere andre kommuner, hvor det går værre end i Gladsaxe. Men udviklingen er ikke desto mindre langsomt gået den forkerte vej i kommunen, siden regeringen indførte restriktionerne. Incidensen er blevet godt og vel fordoblet på tre uger og ligger nu på 100. Kommunen ligger dermed fem gange højere end myndighedernes bekymringsgrænse, der er på 20.

19 kommuner har en højere incidens end Gladsaxe.

Andelen af positive blandt de testede er ligeledes vokset de seneste uger.

4) Lyngby-Taarbæk

Incidensen i Lyngby-Taarbæk har været svagt stigende de seneste tre uger. I forhold til en del andre kommuner er der ikke konstateret meget smitte i Lyngby-Taarbæk. Der er 34 kommuner, som den seneste uge har flere bekræftede smittetilfælde pr. indbygger end Lyngby-Taarbæk.

Postivprocenten er steget svagt.

5) Glostrup

De seneste tre uger er det generelt gået den forkerte vej med incidenstallene i Glostrup. For en lille uge siden så udviklingen dog bedre ud, og det lod til, at kurven var knækket. Men den positive udvikling er foreløbig ikke fortsat. Tværtimod er der fundet flere smittetilfælde de seneste dage i Glostrup. Også positivprocenten er vokset.

Glostrup har ifølge de seneste tal den niendehøjeste incidens i landet.

6) Dragør

Da regeringen 7. september udgav listen over de 18 kommuner, som man indførte restriktioner i, var Dragør inkluderet på listen. Vel at mærke selv om der på daværende tidspunkt kun var registreret ét smittetilfælde i løbet af ugen. Nu er antallet vokset til seks bekræftede tilfælde den seneste uge. Det giver en ugentlig incidens på 42 nye, registrerede tilfælde pr. 100.000 indbyggere.

Dragør har det laveste indbyggertal blandt de 18 kommuner på denne liste. Derfor skal der meget få konstaterede smittetilfælde til at give en høj incidens.

Det øgede antal fund kan ikke skyldes flere test, for antallet er ikke vokset i perioden. Positivprocenten er til gengæld vokset.

I DISSE KOMMUNER ER KURVEN KNÆKKET

1) Gentofte

Gentofte er en af de kommuner, der flere gange under epidemien har ligget forholdsvist højt på listen over kommuner med mange bekræftede smittetilfælde. I dag har kommunen en placering som nummer 22, når man rangerer landets 98 kommuner efter, hvor høj incidens de har.

Siden regeringens indførte tiltag er udviklingen næsten alene gået den forkerte vej i Gentofte. Særligt fra 17. september og frem voksede incidensen. Men de seneste fem dage er det begyndt at gå bedre. Den nye, positive tendens bekræftes af, at en lavere andel af de testede testes positive med covid-19.

2) Frederiksberg

Tendensen i Frederiksberg Kommune ligner udviklingen i Gentofte, omend den er knap så tydelig. I løbet af de seneste tre uger er incidensen i Frederiksberg Kommune mere end tredoblet. Men de seneste fire dage er udviklingen gået den rigtige vej. Udviklingen i positivprocenten fortæller en lignende historie.

I forhold til andre kommuner er der den seneste uge konstateret meget smitte på Frederiksberg. Kommunen ligger nummer ti på listen over kommuner med højest incidens.

3) København

Det er måske lovligt voldsomt at sige, at udviklingen i København er »knækket«, men den er i hvert fald foreløbigt bøjet af. Fra en top på 126 nye, konstaterede tilfælde på en uge er udviklingen de seneste dage gået langsomt nedad. I kommuner med et enkelt udbrud eller få udbrud kan kurven knække og falde stejlt, i takt med at smittekæderne opspores, som man så det i Ringsted i august med udbruddet blandt slagteriansatte. Men meldingen fra myndighederne har været, at smitten i København er spredt over hele byen blandt et stort antal indbyggere. Det kan forklare, hvorfor det går langsommere i København end andre steder.

Den glædelige udvikling bekræftes af, at positivprocenten tegner et lignende billede.

Københavns Kommune har den 17. højeste incidens i landet.

4) Albertslund

Midt i september havde Albertslund den fjerdehøjeste incidens af alle landets kommuner, men derefter vendte udviklingen. I dag ligger Albertslund på en 27. plads.

De seneste dage har både incidensen og positivprocenten været faldende.

5) Ishøj

Incidensen i Ishøj Kommune er den fjerdehøjeste i landet. Men midt i september begyndte kurven at bøje af. Fra et niveau på 267 nye registrerede tilfælde pr. uge er niveauet nået ned under 200.

Positivprocenten er ligeledes faldet i forhold til midt i september.

6) Høje-Taastrup

Den seneste uge er der i Høje-Taastrup konstateret næsten fire gange flere smittetilfælde, end i ugen op til at regeringen indførte restriktionerne. Med andre ord er det generelt gået den forkerte vej, men de seneste dages udvikling kan give anledning til optimisme.

Kommunen har den trettendehøjeste incidens af landets 98 kommuner.

Også positivprocenten i Høje-Taastrup er faldet de seneste dage. Det styrker billedet af, at der synes at være mindre smitte i kommunen.

I DISSE KOMMUNER ER UDVIKLINGEN STABILISERET

1) Hvidovre

Hvidovre har den syvendehøjeste incidens af landets 98 kommuner. Særligt indtil midten september er det hovedsageligt gået den forkerte vej. Den seneste uges tid er den kedelige udvikling dog bremset op.

Positivprocenten er steget på samme vis, så man finder altså flere positive blandt de testede.

2) Brøndby

Brøndby har den tredjehøjeste incidens i landet. Udviklingen er længe gået i den forkerte retning. De seneste dage har udviklingen dog været inde i en stabil periode, og incidensen ligger ligesom for fire dage siden på 177.

Niveauet er dog cirka tre gange så højt som for tre uger siden. Denne udvikling skyldes ikke blot flere test, da andelen af positive også er vokset i perioden.

Positivprocenten er også stagneret. Man finder altså færre positive ud af de testede.

3) Vallensbæk

I dagene efter beslutningen om at indføre restriktioner i de 18 kommuner fortsatte udviklingen den forkerte vej Vallensbæk. Kommunen har ved flere lejligheder haft den højeste incidens blandt alle landets kommuner. Men med lidt god vilje kan man sige, at kurven siden midt i september har ligget nogenlunde vandret.

Tilfældigheder kan dog spille ind. I de syvdages perioder, hvor bølgerne går højt, bliver der kun fundet lidt flere end 30 nye smittede personer i Vallensbæk. Det hænger sammen med, at det er en forholdsvis lille kommune. Billedet kan dermed hurtigt ændre sig, hvis antallet falder eller stiger med blot fem personer eksempelvis.

Vurderingen af, at der er mindre smitte end tidligere i Vallensbæk, styrkes af, at positivprocenten heller ikke så høj, som den har været.

4) Tårnby

Overordnet er situationen i Tårnby forværret de seneste små tre uger. Men de seneste dage ser det ud til, at udviklingen har stabiliseret sig. Fra et niveau omkring myndighedernes bekymringsgrænse på 20, har den ugentlige incidens de seneste dage ligget omkring 100.

Også positivprocenten tyder på en stabilisering eller endda et fald i smitten i Tårnby.

5) Herlev

De seneste tal viser, at den ugentlige incidens ligger på 124 i Herlev Kommune. Bag tallet gemmer der sig 36 registrerede tilfælde. Med Herlevs cirka 28.000 indbyggere skal der ikke så meget til, før incidensen falder eller stiger. Ser vi bort fra de seneste to dages stigning, så har tendensen i Herlev været, ikke mindst i betragtning af indbyggertallet, nogenlunde stabil.

Positivprocenten er steget på det seneste. Det kunne tyde på, at det igen er ved at gå den gale vej, men det er lovlig tidligt at konkludere.

HER GÅR DET MÅSKE BEDRE, MEN...

Odense

Overskriften kunne i virkeligheden også være »Her går det igen den forkerte vej«. For på det seneste er incidensen begyndt at stige igen. I Odense finder man desuden flere positive blandt de testede, så odenseanerne bør ikke glæde sig for tidligt.

Men én ting er særligt positivt. Odense er den eneste af de 18 kommuner, hvor incidensen i dag ligger lavere i forhold til tre uger siden, hvor regeringens restriktioner blev udmeldt.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) bemærkede allerede for et par uger siden den positive udvikling i Odense Kommune, og kommunen blev derfor ikke inkluderet, da regeringen indførte skærpede restriktioner i 17 kommuner i københavnsområdet.

Men det hører med til historien, at faldet i Odense begyndte tidligt, så den positive udvikling kan ikke tilskrives restriktionerne. Vi ved naturligvis ikke, hvordan udviklingen havde set ud uden restriktioner.

For en uges tid siden kunne man konstatere en halvering i incidensen. Men faldet kan hænge sammen med, at man tester færre personer i Odense. Positivprocenten er nemlig ikke faldet tilsvarende, men har i højere grad bølget frem og tilbage. Det er dermed et broget billede i Odense.