Amnesty: Sagen vil huskes for altid

Amnesty International mener, at sagen om de tvangsudsendte irakere vil klæbe til den danske regering for altid og kalder dagen i dag for ”en sort dag for Danmark”.

Slukørede demonstranter er på vej ind i en bus, efter de har hørt, at flyet med de 22 tvangsudsendte irakere er lettet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreas Hagemann Bro / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Morgenens udvisning af de 22 irakere, får nu Amnesty International til at lange hårdt ud efter regeringen.

- Denne sag vil klæbe til den danske regering for altid. Man skal huske på, at regeringen har ansvaret for, at de tvangsudviste irakere ikke bliver udsat for overgreb eller forfølgelse i Irak, siger Lars Normann Jørgensen, generalsekretær i Amnesty Internationals danske afdeling, i en pressemeddelelse.

Organisationen opfordrer Birthe Rønn Hornbech til at lytte til UNHCR(FN’s Flygtningehøjkommissariat), genoprette respekten for menneskerettighederne og give irakerne humanitær opholdstilladelse.

- Tvangsudvisningerne af de 22 irakere sender et tydeligt signal fra den danske regering til verdenssamfundet om, at Danmark ikke længere respekterer klokkeklare anbefalinger fra UNHCR. Danmark bør omgående komme tilbage på den kurs, hvor regeringen lytter til UNHCR, som er den højeste myndighed på flygtningeområdet, siger Lars Normann Jørgensen.

Amnesty International bemærker i meddelelsen, at den måned, vi netop er gået ud af, blev den blodigste måned i Irak i mere end et år. 456 mennesker er blevet dræbt af vold og bomber, mens mindst 1.600 mennesker er blevet såret i løbet af en blodig august måned, meddeler organisationen.

- Det er dybt tragisk, at vi nu er kommet dertil, hvor vi sender folk tilbage til lande, hvor der næsten dagligt er voldsomme bombeangreb og overgreb mod civile. Det er en sort dag for Danmark, siger Lars Normann Jørgensen.

Myndigheder ønsker mørkelæggelse
Amnesty International mener, at nattens forløb viser, at de danske myndigheder ønsker at holde sagen mørkelagt. De oplyser, at en journalist angiveligt blev anholdt præventivt i nattens løb, selv om han havde fremvist gyldigt pressekort.

- Dermed er sagen udvidet til også at omfatte indgreb i pressefriheden. Vejen til udvisningen af irakerne er brolagt med en lang række krænkelser. Fra hemmelige irakiske delegationer på dansk grund, tilsidesættelse af forvaltningsloven og udlændingeloven ved at nægte bisiddere og advokater ved interviewene, vold mod fredelige demonstranter og en minister, der hævder, at det er i strid med loven, hvis hun giver irakerne humanitær opholdstilladelse, siger Lars Normann Jørgensen.