Amnesty: Det ligner uværdig og umenneskelig behandling

Asylansøgere skal ikke straffes unødvendigt, advarer Amnesty. Fængselsbetjente retter hård kritik af ledelsen på den sikrede institution Ellebæk.

I Sandholmlejrens fængselsafdeling er forholdene så horrible, at fængselsbetjente nu råber vagt i gevær. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I et brev til ledelsen på den sikrede institution Ellebæk, Folketingets Retsudvalg og endelig Folketingets Ombudsmand retter fængselsfunktioner Carsten Pedersen en hård kritik af forholdene i Ellebæk. Afdelinger, der normalt huser 20 personer, er nu fyldt op med 28-29 personer, lyder det.

Ellebæk fungerer som et fængsel, hvor asylansøgere spærres inde, mens deres sag behandles. Man havner i Ellebæk, hvis myndighederne eksempelvis frygter, at en person ellers vil »gå under jorden«.
Overbelægningen og de deraf følgende konflikter mellem indsatte - men også mellem ansatte og indsatte - fik

Carsten Pedersen, der har været ansat i Ellebæk siden 1989, til at sige fra.

»Når man går på arbejde, skal man kunne stå inde for det, vi foretager os. Det kan jeg personligt ikke, som forholdene er p.t. Det er en meget ubehagelig situation, og det er min pligt som ansat at sige fra,« skriver Carsten Pedersen blandt andet i brevet.Siden er det kommet frem, at andre kolleger i Ellebæk bakker op om kritikken.

​I den sikrede institution Ellebæk har man indkvarteret asylansøgere i et thekøkken, der også bruges som aktivitetsrum med et bordtennisbord. Forholdene betyder, at de rummets fire beboer ikke har noget privatliv. De har heller ikke et skab eller en sikkerhedsboks, hvor de kan låse deres ting væk. Det er ellers et krav. I billedets venstre side øjnes en seng. Berlingske har modtaget billedet fra en ansat. Fold sammen
Læs mere

Carsten Pedersen oplister i brevet en række kritisable forhold. Blandt andet er et thekøkken og en opholdsstue, der også fungerer som gennemgangsrum, blevet soveværelse for henholdsvis fire og fem asylansøgere. De har ikke mulighed for at låse deres ting inde eller have privatliv, da deres stuer også fungerer som sociale mødesteder. Men ikke nok med det. Ellebæk har også afvist asylansøgere, som er blevet indsat i Vestre Fængsel i stedet. De pågældende er ikke kriminelle og afsoner ikke dom.

Uværdig og umenneskelig behandling
Amnesty har tidligere kritiseret forholdene i Ellebæk, og juridisk konsulent Claus Juul understreger, at det er stik imod intentionen i udlændingeloven at placere asylansøgere blandt kriminelle:

»Et er, at asylansøgere ikke skal sidde med kriminelle. Men hvis man kender Vestre Fængsel, så ved man, at man som indsat der, de facto sidder i isolation 23 timer i døgnet. Det vil sige, at det er en meget indgribende foranstaltning, som slet ikke er begrundet i disse menneskers konkrete forhold. Det er ikke kriminelle, det er mennesker, man flytter, fordi der ikke er plads i Ellebæk,« lyder det fra Claus Juul, der også kritiserer overbelægningen i selve Ellebæk:

»Den beskrevne situation er tæt på det, man kalder uværdig og umenneskelig behandling. Et er, at asylansøgerne er frihedsberøvede. Her har man tilmed en situation, hvor man ikke har mulighed for bare lidt privatliv, der er vel nærmest tale om kollektiv klaustrofobi. Man kan eksempelvis ikke gå fra sin briks i frygt for at få stjålet sine ting. Det er kriminalforsorgens opgave at sikre at forholdene ikke bliver mere belastende end formålet med frihedsberøvelsen kræver.«

Onsdag aften blev en afdeling i Ellebæk åbnet, så overbelægningen kan kommes til livs, oplyser ledelsen på Ellebæk.

En opholdsstue er ligeledes lavet om til sovesal i Ellebæk. De indsatte har ikke bord eller stol, og må derfor spise deres mad på sengen. Rummet er også gennemgangsrum og trafikken ud og ind af rummet betyder, at rummet beboere ikke har privatliv. De har heller ikke mulighed for at få låst deres ting inde, hvilket betyder, at de er sårbare overfor tyveri. Berlingske har modtaget billedet fra en ansat Fold sammen
Læs mere