Amnesty: Det går for langsomt, Sophie Løhde

Regeringen har i dag udtrykt ønske om, at flytte de transkønnede fra listen over psykiske sygdomme, dog ikke før til januar. Men det er ikke godt nok, mener Anmesty, der vil have en ændring nu.

Cecillia Mundt og Isabel Storm var det første danske transkønnede par til at holde bryllup i den danske folkekirke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Transkønnede står i Danmark på listen over psykiske lidelser. Det har den konsekvens, at de skal igennem grænseoverskridende undersøgelser på Sexologisk Klinik i København, hvor de bl.a. bliver spurgt til, om de blev tabt som barn eller om den transkønnede tænker på sine forældre under onani. Det beskrev Amnesty i marts i en rapport om transkønnedes behandling i det danske sundhedssystem.

Derfor har Amnesty og en række politiske partier ønsket, at transkønnede skulle høre under en anden betegnelse i sundhedssystemet. Det har hidtil mødt modargumentet fra bl.a. regeringen om, at man er nødt til at følge WHOs liste for at sikre patientsikkerheden.

Men efter Socialdemokratiet i dag meldte ud, at de ønsker en ændring af de transkønnedes placering i Sundhedssystemet, har regeringen skiftet holdning. Sundhedsminister Sophie Løhde fortalte således, at hun vil arbejde på at få WHO til at ændre deres diagnosebetegnelse af transkønnede, og hvis WHO ikke lytter, er hun parat til selv at ændre det per 1. januar 2017.

Men det er slet ikke godt nok, mener Amnesty, der ikke ønsker at vente længere.

»Det er et vigtigt signal, regeringen sender, og det hilser vi velkommen. Men vi opfordrer sundhedsministeren til at gøre Danmark til et foregangsland og fjerne transkønnede fra sygdomslisten nu,« siger kampagneleder Helle Jacobsen fra Amnesty og tilføjer:

»Det ville være den bedste måde at sætte skub i processen i WHO og et stærkt signal at sende til resten af verden. Og det er muligt ved at vedtage det beslutningsforslag, der allerede ligger, og som har stærk opbakning fra hele LGBTI-miljøet«, siger hun og henviser til Enhedslisten og Alternativets beslutningsforlag om at fjerne transkønnede fra listen over psykiske lidelser, som har været diskuteret i sundhedsudvalget og skal til behandling inden d. 3. juni.