»Amerikanske tilstande«: Topfolk hos Socialdemokratiet sammenligner Venstres »smædekampagne« med Trump – men Venstre kaster den lige tilbage igen

Optøjerne foran Retten på Frederiksberg vidner om »amerikanske tilstande«, mener en række fremtrædende socialdemokrater – og det er Venstres skyld. For Venstre fører en Trump-agtig »smædekampagne«, lyder det. Ja, de amerikanske tilstande er ankommet, lyder det fra Venstre, men årsagen til dem er stik modsat.

 
Torsdag var det statsminister Mette Frederiksens (S) tur til at blive afhørt til minkkommissionen i Retten på Frederiksberg. Ved retten var demonstranter fra hele landet mødt talstærkt op. Siri Siri Philippa Hollmén Olesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tilhængere af den forhenværende amerikanske præsident, Donald Trump, brugte stærke ord om ærkefjenden Hillary Clinton.

»Lock her up!« råbte de til flere Trump-rallies.

Aktivistbevægelsen Fridays For Freedom har sat »Lock her up«-plakater af statsminister Mette Frederiksen op på Nørreport Station. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Statsminister Mette Frederiksen (S) blev torsdag ved afhøringen under granskningskommissionen ved Retten på Frederiksberg mødt af en gruppe demonstranter med tilsvarende skilte, hvor der stod det samme: »Lock her up«.

Og det fik en række socialdemokrater til at fare i blækhuset.

For ifølge socialdemokratiske politikere – heriblandt beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen (S) – er det de borgerlige politikere der bærer »et kæmpe ansvar« for, at Danmark nu har nået »amerikanske tilstande«, som han skrev på Twitter.

Kløften er større end aldrig før, og den borgerlige kritik er båret af en ufin »smædekampagne«, lyder det blandt andet fra Socialdemokratiets politiske ordfører, Jeppe Bruus, der kalder det for »løgnagtigt«, når borgerlige partier »forsøger at lave karaktermord på statsministeren«.

»En regering skal tåle kritik – også hård kritik – fra en opposition. Det er på sin plads. Men det er uhørt og udansk, at stort set alle borgerlige partier, men i særdeleshed Venstre og Konservative kører en kampagne, hvor de kommer med postulater, som er udokumenterede og i vidt omfang usande,« siger Jeppe Bruus:

Jeppe Bruus (S) mener godt, at Socialdemokratiet og regeringen kan tåle kritik, men hos den borgerlige fløj er den kammet over. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

»De er med til at køre en kampagne, som jo i meget høj grad minder om den, som Trump kørte mod Hillary Clinton, som også var udokumenteret og usand.«

Hvor kommer det til udtryk?

»Mange steder. Inger Støjberg sagde »dræn sumpen«, når alle borgerlige partier stemmer for en rigsretssag, inden kommissionen er kommet med deres vurdering. Og når Venstres Ungdom laver et billede, hvor der står »Mette for Prison«, og Jakob Ellemann-Jensen sagde, at det på kommissionens første dag kom frem i lyset, at regeringen vidste, at man var på kant med loven.«

Foran Retten på Frederiksberg opstod torsdag tumult. De fremmødte demonstranter formåede at ødelægge en baglygte på Mette Frederiksens ministerbil, og to demonstranter er efterfølgende blevet anholdt.

Jeppe Bruus, hvordan mener du, at de borgerlige er ansvarlige for de uroligheder, vi så foran Retten på Frederiksberg?

»Selvfølgelig står de borgerlige ikke bag hærværket. Men hele retorikken om, at statsministeren lyver, og at de bruger skilte, hvor der står »Mette for Prison«, er med til at give næring til dem, der bliver bekræftet i, at der formentlig er konspirationer og sammensværgelser over det hele,« siger han.

Mette for Prison

I oktober 2020 fik Venstres Ungdom kritik, da den daværende formand delte et billede med netop den tekst. Beslutningen lå imidlertid hos ungdomspartiet, og billedet blev efterfølgende slettet, ifølge Berlingskes oplysninger.

Det var Venstres Ungdom, som lavede det – er det ikke urimeligt at hænge Venstre op på, hvad deres ungdomsparti gør?

»Jeg har ikke set en eneste Venstre-mand, Venstres ledelse eller nogen tage afstand fra det. Ikke nogen. Det eneste, jeg har set, er, at de deler det. Så den køber jeg ikke helt,« siger Jeppe Bruus.

Hvorfor er det så slemt, at Venstres Ungdom laver sådan et billede?

»Det er slemt, fordi det er en kampagne, som ikke bare VU, men som Venstres formand, og også Søren Pape (K) og Rasmus Jarlov (K), i høj grad bidrager til med det formål at lave en smædekampagne,« siger han.

Venstres indfødsretsordfører, Morten Dahlin, har selv deltaget i debatten, der indtil videre fortrinsvis har udspillet sig på sociale medier.

Han mener, at sammenligningerne med Donald Trump er fuldstændig forfejlede.

»Vi synes, at debatten i offentligheden er relevant, men bestemt også kontant. Det, synes jeg, den er fra begge sider, og det skyldes jo, at det her er en meget alvorlig sag. I virkeligheden afslører det socialdemokraternes desperation, at det eneste kort, de har tilbage, er Trump-kortet,« siger han:

»Der er ikke substantielle argumenter, og så kan man bare kalde folk for Trump-tilhængere eller konspirationsteoretikere.«

V: Hvis nogen minder om Trump, er det S

Venstre ville stemme for en rigsretssag, før granskningskommissionen var færdig med sit arbejde – er det ikke et udtryk for, at I ikke har forholdt jer substantielt til det, men måske mere populistisk til sagen?

»Jeg er ikke enig med Jeppe Bruus, for jeg synes, at sagens kerne er, at regeringen har brudt loven. Det, synes vi, er ret alvorligt. Når man begår et lovbrud med så store konsekvenser, bliver kritikken også alvorlig. Den er vi kommet med, og den er på sin plads,« siger han.

At Venstres kritik skulle bære Trump’ske kendetegn, tager Morten Dahlin som en fornærmelse, og taler man om den gode tone, er S langt fra lydefri, mener han.

Morten Dahlin (V) har ikke lyst til at kaste Trump-sammenligningen tilbage på Socialdemokratiet ... Meeeeeen ... Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

For Venstre er i et væk blevet kaldt konspirationsteoretikere af socialdemokratiske ministre og folketingspolitikere, siger han, for at rette en kritik af regeringen i minksagen.

Sammen med blandt andre finansordfører Christian Rabjerg Madsen (S), børneordfører Jens Joel (S) og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har Jeppe Bruus kastet om sig med konspirationsmærkatet.

»Trump kaldte folk for budbringere af fake news, kaldte dem løgnere eller kaldte dem øgenavne. Så i virkeligheden, hvis nogen skal sammenlignes med Donald Trump – og der vil jeg helst ikke ud – så er det i virkeligheden kampagnen, som regeringen fører lige nu, som det minder mest om.«

Nu sætter du jo alligevel lidt et Trump-mærkat på Socialdemokratiet – giver det anledning til at tænke, at de amerikanske tilstande måske er adopteret nu, hvor folketingspolitikere skyder så hårdt på hinanden?

»Det er de desværre. Jeg må også konstatere, at den socialdemokratiske kampagne delvist er lykkedes. Vi laver et interview lige nu, som omhandler noget andet end sagens kerne.«

Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen (S), men han er ikke vendt tilbage på henvendelserne.