Amerikansk interesse for dansk dissektionsunderholdning

Avisen Wall Street Journal vil rapportere fra onsdagens dissektion af en ulv på Naturhistorisk Museum i Aarhus. Vi har intet at skjule, fastslår museumsdirektøren.

Dissektion er en tilbagevendende publikumsmagnet på Naturhistorisk Museum i Aarhus. På billedet her er en brun bjørn blive skeletteret i påskeferien forrige år. Den døde bjørn blev parteret i museets have, så alle kunne følge med i den store proces, det er at skære skindet af og få alle knoglerne og indvoldene af. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En død ulv bliver skåret op, indvoldene nærstuderes, og et kamera zoomer ind, så alle i auditoriet kan følge med i, hvordan lunger, lever, hjerte, muskler og knogler ser ud helt tæt på.

Sådan foregår dissektionerne på Naturhistorisk Museum i Aarhus hver dag i vinterferien, hvor børn, unge og voksne sidder tæt på tilskuerrækkerne. Men onsdagens dissektion bliver også overværet af en journalist fra den anerkendte amerikanske avis Wall Street Journal, der har meldt sin ankomst oven på de seneste dages mediestorm om Københavns Zoos aflivning og offentlige partering af giraffen Marius.

Avisen vil se nærmere på danskernes forhold til døde dyr, et fænomen der har vakt international forargelse, efter billeder af børn, der overvåger parteringen af Marius på nærmeste hold, har cirkuleret i medier verden over. Museumsdirektør Bo Skaarup frygter dog ikke, at besøget fra Wall Street Journal kan sætte gang i endnu en mediestorm mod Danmark. Tværtimod mener han, at det er en vigtig debat.

»Interessen skyldes sandsynligvis, at amerikanerne har et andet kulturelt syn på den her sag. Men uagtet, hvad deres syn er, vil jeg meget gerne fortælle, hvad vores syn på sagen er. Derfor er de hjertelig velkomne. Der er ikke noget at skjule, og vi gør det åbent,« siger han og fortsætter:

»Vi er et demokratisk samfund, så vi er åbne omkring den debat. Jeg skammer mig på ingen måde og kan stå inde for de ting, vi gør. Og har man en anden holdning i andre lande, er det helt ok, at vi tager en debat om det, også på tværs af kulturer.«

Han peger på, at Naturhistorisk Museum i Aarhus har lavet denne form for dissektioner i ti år. Løver, ulve, harer, storke og oddere har været under kniven, og tilskuerne er ifølge direktøren interesserede og sætter pris på oplevelsen frem for at blive skræmt.

»Vi er et statsanerkendt museum, og vores rolle er at bevare den danske naturarv og formidle om natur. Det vil sige, at vi formidler om både det levende og faktisk også om det døde. Alt har en indgang og en udgang, og vores publikum synes, det er vildt interessant. Og selvfølgelig gør vi det på en naturlig og helt udramatisk måde,« forklarer Bo Skaarup.

Han undrer sig dog ikke over den store internationale opmærksomhed.

»Vi er kulturelt betinget i vores natursyn. Selv om der er lande, som vi ellers sammenligner os med såsom Holland, kan der være vidt forskellige kultur og tilgang til, hvordan man gør tingene omkring naturen. For os er det naturligt, men det for andre kan virke skræmmende og anstødeligt. Det understreger for mig at se, hvor vigtigt det er, at vi gør det. Holder vi op, bukker vi under for gadens parlamentarisme,« siger museumsdirektøren og slår fast:

»Den formidling, vi leverer, har ikke til formål at fornøje, men at vise virkeligheden.«