Amdi, Sanjay Shah og vanvidsbilisten fra Langebro har mindst én ting til fælles

Mistænkte kriminelle med en vis formue kan »med fordel« rejse til et fjernt land uden udleveringsaftale med Danmark, hvis det passer dem dårligt at stå til regnskab for anklagerne mod dem, konstaterer juraprofessor. Netop det har flere tilsyneladende gjort.

Luftfoto af den kunstigt skabte palmeø ud for Dubai i De Forenede Emirater. Arkivfoto.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den mistænkte storsvindler fra den såkaldte udbytteskattesag, britiske Sanjay Shah, har i årevis opholdt sig i Dubai på sikker afstand af danske myndigheder, som anklager ham for at have franarret Danmark et tocifret milliardbeløb.

Den dømte storsvindler Stein Bagger gik under jorden på en ferie i Dubai, da jorden i 2008 brændte under leasingkarusellen IT Factory.

Og nu viser det sig, at vanvidsbilisten, der er tiltalt for i 2019 med mindst 108 km/t at have forårsaget en trafikulykke med dødelig udgang for en betjent, også har gemt sig i ørkenstaten – efter at han igen havde kørt vanvidskørsel og bildt byretten ind, at han havde fået corona og sad fast i London. Siden er han løsladt mod kaution i Dubai, viser fortrolige dokumenter, som Berlingske har læst. Og den anklagede befinder sig ifølge sin advokat Anders Schønnemann stadig i ørkenstaten.

Dubai, som for emiratprinsesser er et gyldent fængsel, de forsøger at flygte fra, er tilsyneladende for kriminelle fra Danmark et sted, hvor man belejligt kan forsvinde.

Som det er tilfældet med de fleste af verdens lande, har Danmark ikke en aftale med De Forenede Arabiske Emirater om at udlevere mistænkte kriminelle.

Mogens Amdi Petersen opholder sig – ifølge de seneste offentligt tilgængelige oplysninger – i Mexico. Fold sammen
Læs mere
Foto: Palle Hedemann/Ritzau Scanpix.

Dermed er det en ikke umulig, men ganske besværlig proces for politi og anklagemyndighed at få fat i mistænkte i eksempelvis Dubai.

Groft skitseret, som en kilde med indsigt i den slags processer beskriver det:

En dansk byretsdommer skal nikke til, at der er grundlag for at varetægtsfængsle en mistænkt in absentia, uden at vedkommende er til stede.

Så skal dommerens afgørelse oversættes.

Oversættelsen sendes til Rigsadvokaten, som afleverer den hos Justitsministeriet, der afleverer den hos Udenrigsministeriet, som afleverer den på den relevante ambassade i Danmark.

Ambassaden sender det oversatte retsgrundlag fra Danmark videre til hjemlandet og dets udenrigsministerium, som tager stilling til, om landet af den ene eller anden grund vil give Danmark en hånd eller lade være.

Hvis landet vil det, sendes materialet videre til landets justitsministerium, som aktiverer politimyndigheden, der forsøger at finde og anholde den mistænkte.

Amdi og savmorderen slap med skrækken

Dertil kommer forskellig national lovgivning, som kan spænde ben for forsøget.

Eksildanskeren Rasmus Kirkegaard Kristiansen, som er mistænkt for i 1990erne at have dræbt to andre danskere i Portugal og parteret deres lig med en fukssvans, var sidste år ved at blive udleveret til retsforfølgelse fra Brasilien, skrev TV 2.

Men ifølge brasiliansk lov kan landet ikke udlevere mistænkte kriminelle, hvis de i hjemlandet risikerer en tidsubestemt straf. Som bekendt er strafferammen i Danmark for drab op til livstid i fængsel.

I Mexico siger loven, at landet ikke kan udlevere kriminelle til retsforfølgelse, hvis der er tale om en ankesag efter en frifindelse i første retsinstans, og dermed kunne Danmark glemme alt om at få Tvind-leder Mogens Amdi Petersen (som blev frikendt i byretten i Ringkøbing i 2006) udleveret fra Mexico til en sag om millionsvindel.

Politiske hensyn kan tilsyneladende også spille ind. Rusland afviste eksempelvis at udlevere whistlebloweren Edward Snowden, som afslørede USAs omfattende, systematiske og ulovlige NSA-overvågningsprogrammer mod amerikanske såvel som udenlandske borgere.

Snowden var flygtet til Rusland, og USA pressede forgæves på for at få ham leveret tilbage.

I den danske sag om IT Factory udnyttede Stein Bagger dog ikke, at De Forenede Emirater ikke har en udleveringsaftale med Danmark.

Han var ifølge TV 2 rejst til Dubai med sin kone og to vennepar, hvorefter han pludseligt forsvandt fra selskabet. Stein Bagger fløj til New York, hvor han lånte en bil og et kreditkort af en svensk forretningsforbindelse, hvorefter han kørte tværs over USA til Los Angeles og meldte sig selv.

Stein Bagger tilstod i 2009 svindel for 831 millioner kroner. Han fik syv års fængsel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix.

Britiske Sanjay Shah – som mistænkes i den såkaldte udbyttesvindelskandale om et tocifret milliardbeløb, der mangler i den danske statskasse – har ifølge hans danske advokat Kåre Pihlmann ikke tænkt sig selv at rejse til Danmark for at deltage i en retssag.

Advokaten peger ifølge TV 2 dels på, at danske politikere ved at udtale sig offentligt har gjort sagen politisk. Dels på at sagen mod hans klient kan tage flere år, og at han i så fald kan ende med at sidde fængslet i lang tid uanset udfaldet.

Sanjay Shah er mistænkt af danske myndigheder for at have lænset statskassen for et tocifret milliardbeløb. Fold sammen
Læs mere
Foto: ART.org.

Professor i strafferet ved Københavns Universitet, Jørn Vestergaard, understreger, at han ikke udtaler sig om specifikke landes regler. Men hans generelle betragtning er, at »mistænkte, der vil unddrage sig strafforfølgning, og som har de fornødne midler dertil, med fordel kan rejse til et fjernt land uden udleveringsaftale med Danmark«.

»Folkeretligt set er der kun pligt til at udlevere, hvis opholdslandet er med i traktater om folkedrab eller andre alvorlige internationale forbrydelser. Der kan også være begrænsninger i den nationale lovgivning, der udelukker udlevering,« lyder det fra Jørn Vestergaard, som også bemærker, at den politiske situation i det pågældende land også kan spille ind:

»Hvis opholdslandet ligefrem er præget af udbredt korruption, kan dette selvsagt svække viljen til at imødekomme en udleveringsbegæring«.