Amdi og co. kan blive arresteret i udlandet

Fem Tvind-ledere er torsdag blevet varetægtsfængslet »in absentia« og har fået deres pas inddraget i Vestre Landsret i Aarhus. Dermed kan de blive anholdt i udlandet, hvor man mener, de befinder sig.

ARKIVFOTO af Mogens Amdi Petersen efter at Byretten i Ringkøbing torsdag 31. august 2006 havde frikendt ham for anklagerne for bedrageri. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vestre Landsret besluttede torsdag at følge anklagemyndighedens anmodning om at varetægtsfængsle Tvind-stifter Mogens Amdi Petersen samt Tvind-lederne Kirsten Ambrosius Larsen, Steen Byrner, Christie Pipps og Marlene Gunst »in absentia«, altså uden at de var til stede. Samtidig godkendte landsretten at inddrage de tiltaltes pas.

Kendelsen betyder, at de fem Tvind-ledere, som er tiltalt for underslæb og skattesvig i forbindelse med pengeoverførsler til og fra Tvinds humanitære fond, kan blive arresteret uden for Danmarks grænser, når Justitsministeriet har udstedt en international arrestordre.

Landsretten begrundede kendelsen med, at der er »begrundet mistanke« om, at de tiltalte i forbindelse med deres tilhørforhold til Tvind »har handlet eller undladt at handle på en sådan måde, at de kan gøres strafferetligt ansvarlige i overensstemmelse med tiltalen«, og at der derfor ligeledes er »begrundet mistanke om, at de tiltalte er skyldige i det, de hver især er tiltalt for«.

Ifølge anklagemyndigheden kanaliserede lærergruppen i perioden 1990-1992 store pengebeløb fra Tvinds humanitære fond til dækning af projekter, der ikke var berettigede til fondsmidlerne, herunder projekter i Tahiti og i Malaysia samt finansiering af en luksusejendom på Fisher Island i Miami i USA.

Tvind-stifteren Mogens Amdi Petersen befinder sig ifølge Jyllands-Posten i et hus på Tvinds center TG Pacifico i Mexico, cirka 120 kilometer fra grænsen til USA.

Danmark har ingen udleveringsaftale med Mexico, men det behøver ikke at udelukke en udlevering af den nu 74-årige Amdi Petersen, der i 2006 blev frikendt i byretten.

Forsvarerne i sagen, som skal drøfte kendelsen torsdag, kan nu forsøge at få bragt kendelsen op i Højesteret via Procesbevillingsnævnet.