Ambulancer skal kunne køre i busbanen: »Det er et problem, at de skal holde i kø«

Region Hovedstaden ønsker at lade ambulancer uden udrykning køre i busbanen, hvis der er kø på vejene, så de kommer hurtigere frem til patienterne. Line Ervolder (K), der er medlem af sundhedsudvalget, understreger, at det kun vil gælde i myldretiden.

Region Hovedstaden vil gøre det muligt for ambulancer at køre i busbanerne, når der er kø på vejene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Det er ikke unormalt at rende ind i en trafikprop på de københavnske veje i myldretiden. Det er til gene for alle, men specielt de ambulancer, der skal frem til en patient. Derfor vil Region Hovedstadens sundhedsudvalg gøre det muligt for ambulancer uden udrykning at køre i busbanerne, når vejene stopper til. Det skrev Berlingske torsdag. Nu uddyber Line Ervolder (K), der er medlem af regionens sundhedsudvalg og borgerrepræsentationen, baggrunden for forslaget, og hvordan det helt præcist vil foregå.

»Når der er blå blink og drama, må ambulancerne køre overalt. Men når ambulancen ikke har udrykning på, men stadig skal frem til en syg patient, er det et problem, at de skal holde i kø,« siger Line Ervolder.

Line Ervolder mener, at ambulancerne i hovedstadsområdet er alt for længe om at komme frem til patienterne, og at brugen af busbanerne er en nem og billig løsning på problemet.

»Man kunne også købe nogle flere ambulancer, men det er jo dyrt i forhold til mandskab, så vil vi hellere optimere der, hvor vi kan,« siger Line Ervolder.

Line Ervolder, Konservative

»Jeg tror, det er svært for en politiker at gå ud og sige, at man ikke ønsker, at syge mennesker skal komme hurtigere frem.«


Lange ventetider til gene for patienterne

Nogle gange skal patienter transporteres fra det ene hospital til det andet, for eksempel hvis de skal have foretaget en undersøgelse, og her kan de vente i flere timer på ambulancen, der er fanget i kø på vejen.

»Det er generende for patienterne, og vi kører færre sygetransporter, når de skal ligge og holde i kø,« siger Line Ervolder.

Politikeren kan ikke umiddelbart se nogle bagdele ved forslaget, men vil tage det op igen, hvis det viser sig at skabe problemer, at ambulancerne kører sammen med busserne.

»Det gælder kun, når der er myldretid, så det er ikke fordi ambulancerne skal ligge og slingre i busbanerne, når der er fri vejbane. Man kan jo bekymre sig om, om bustrafikken bliver forsinket, men det tror jeg altså ikke, for så skulle der jo køre busser på rad og række,« siger Line Eslægrvolder.

Det er ambulanceredderne selv, der skal vurdere, hvornår det er relevant at køre uden om trafikken og ud i busbanen.

»Myldretiden kan jo variere. Sjovt nok er der flere biler på vejene, når det regner,« siger hun.

Line Ervolder håber på, at forslaget fører til flere ambulancekørsler, så ressourcerne bliver udnyttet bedre, og at patienterne slipper for at vente så lang tid på, at deres ambulance kommer frem. Hun har svært ved at forestille sig, at nogen skulle være imod forslaget.

»Det er jo irriterende for alle mennesker at holde i kø. Men det er endnu værre, når vi taler om syge mennesker. Jeg tror, det er svært for en politiker at gå ud og sige, at man ikke ønsker, at syge mennesker skal komme hurtigere frem. Så jeg tænker, at der er en rimelig mulighed for, at forslaget går igennem,« siger Line Ervolder.