Ambassadør skal redegøre for spritkørsel

Danmarks ambassadør i Washington, Friis Arne Petersen, skal øjeblikkeligt komme med en redegørelse om spritkørsel i Vermont.

Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks ambassadør i Washington, Friis Arne Petersen, har fået ordre om øjeblikkeligt at komme med en redegørelse om afsløringen i Ekstra Bladet søndag. Her fremgår det, at Friis Arne Petersen i december 2007 blev taget af politiet i Vermont for både at køre for hurtigt og for køre spritkørsel.

Chef for Fællessekretariatet i Udenrigsministeriet, Anne Dorte Riggelsen, der sammen med ministeriets direktør, Ulrik Federspiel, er ambassadørens administrative chef, siger om Ekstra Bladets afsløringer:

- Udenrigsministeriet kan naturligvis ikke gå i detaljer, når der drejer sig om en konkret personalesag. Men mere generelt kan jeg sige, at vores regelsæt er klart. Udsendte medarbejdere skal selvfølgelig overholde opholdslandets love og regler på samme måde som i Danmark. Vi skal som udsendte i det hele taget være gode repræsentanter. Det er yderst beklageligt, at ambassadøren i Washington, Friis Arne Petersen, efter det oplyste i pressen har været inddraget i en konkret sag om overtrædelse af fartgrænsen og spirituskørsel. Udenrigsministeriet har nu bedt ambassadøren om at komme med en redegørelse om hele sagens forløb, siger Anne Dorte Riggelsen.

Redegørelsen skal være klar hurtigst muligt.

Der er ikke sat nogen dato på?

- Det behøver man ikke, når jeg siger hurtigst muligt, siger Anne Dorte Riggelsen.

Friis Arne Petersen har været ambassadør i Washington siden oktober 2005 og kom fra stillingen som direktør i Udenrigsministeriet. Hvornår hans tid som ambassadør i USA er forbi, kan man ifølge Anne Dorte Riggelsen ikke sige på forhånd:

- Vi har ikke faste perioder for ambassadørers udstationering. Vi har udstationeringer på alt mellem to og seks år. Det beror på en konkret vurdering, siger hun.

Administrativt spørgsmål
Friis Arne Petersens politiske chefer er udenrigsminister Per Stig Møller (K) og udviklingsminister Ulla Tørnæs (V).

- Men Friis Arne Petersen er ansat som embedsmand ligesom alle os andre, og hans administrative chefer er direktør Ulrik Federspiel og mig, og da dette er et administrativt spørgsmål, bliver det os, der skal følge denne sag til dørs, siger hun.

Friis Arne Petersen siger til Ekstra Bladet, at han er overbevist om, at de danske myndigheder og Udenrigsministeriet kender til sagen, uden at han dog selv har gjort noget officielt for at få den lagt ind som en rapport.

Anne Dorte Riggelsen vil hverken af- eller bekræfte, hvorvidt ministeriet har været orienteret om ministerens trafikforsyndelser i USA:

- Jeg vil gerne have, at dette aspekt indgår i redegørelsen, for at være sikker på, at den del af sagen ser ud på samme måde hos os som hos ham. Vi skal være helt sikre, og derfor undersøger vi også hos os selv, om Udenrigsministeriet har kendt til sagen, siger Anne Dorte Riggelsen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Friis Arne Petersen. Sagen køres ifølge Anne Dorte Riggelsen nu fra København.