Ambassadør nægtede at give hånd til Pia Kjærsgaard: »Jeg opfatter det som ringeagt«

Irans ambassadør i Danmark nægtede at give hånd til Folketingets formand Pia Kjærsgaard, fordi hun er kvinde.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det meddelte ambassaden forud for en reception i Folketinget med det diplomatiske korps i Danmark, der fandt sted for et par uger siden.

Pia Kjærsgaard kalder ambassadøren opførsel for upassende. Helt tilbage fra begyndelsen af 1990’erne, da hun var politisk ordfører for Fremskridtspartiet, har hun insisteret på at hilse ved at give hånd.

»Jeg opfatter det som ringeagt. Dette er det danske parlament, og så må han følge reglerne her,« siger hun.

 

Etiketten byder at ambassadørerne giver hånd til Folketingets formand ved ankomsten til den årlige reception. Pia Kjærsgaard lod gennem sit sekretariat den iranske ambassadør forstå, at han var meget velkommen til receptionen. Han kunne endda komme lidt senere og nøjes med at mingle, hvis han ønskede det. Dermed kunne han undgå den akavede situation at nægte at trykke hendes hånd.

»Men mig bekendt kom han slet ikke,« siger Pia Kjærsgaard.

Misforstået hensyn

Liberal Alliances medlem af præsidiet Mette Bock holder også fast i, at man i Danmark hilser ved at give hånd. Hun kalder det for et misforstået hensyn til andre kulturer, hvis vi i Danmark accepterer, at sådanne kulturer skal erstatte de danske.

»I Danmark giver vi hånd, og hvis han bliver væk, er det hans eget valg. Jeg vil da ikke holde op med at række hånden frem til folk. Jeg må acceptere, hvis de ikke vil give hånden, men det er udtryk for et kvindesyn, som jeg ikke bryder mig om,« siger Mette Bock.

For Pia Kjærsgaard handler det om at indrette sig efter den kultur, man lever i.

»Da jeg var i Iran, tog jeg tørklæde på, fordi jeg var gæst,« siger hun.

Mette Bock ser det heller ikke som noget problem at iklæde sig en let tørklæde, når hun rejser i Mellemøsten.

»På samme måde som vi forventer, at folk, der kommer til vores land, stikker en finger i jorden og tilpasser sig den kultur, de er i, så stikker jeg også en finger i jorden, der hvor jeg kommer hen og tager et tørklæde på. Der er selvfølgelig en grænse, jeg tager ikke en burka på, men et let tørklæde går der ingen skår af mig ved at tage på,« siger hun.

Ingen kommentar

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra den iranske ambassadør, da han ifølge ambassaden er på rejse i sit hjemland.

Forbuddet mod at give hånd til kvinder har været håndhævet af Iran i mange år.

Ved nytårskuren i januar 2003 undlod den iranske chargés d’affaires som den eneste at give Dronningen hånden. Det accepterede Margrethe.