Ambassade: Rumænere skal vide mere om Danmark

For at undgå, at rumænere, der kommer til Danmark i håb om at kunne få arbejde og leve godt, ender på gaden, har den rumænske ambassade lanceret en informationskampagne i hjemlandet.

Vasilij fra Rumænien får en bid brød på nødherberget Den varme Seng. Han har været seks måneder i Danmark for at søge arbejde og har intet sted at bo, og da de statsejede herberger ikke lukker udlændinge ind, har et herberg kørt af frivillige været hans redning. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For mange rumænere kommer til Danmark med et alt for optimistisk indtryk af, at de kan få arbejde og bedre levevilkår end derhjemme. De risikerer at ende som hjemløse - og dermed et sårbart bytte for kriminelle, der har brug for ekstra hænder, vurderer den rumænske ambassadør i Danmark, Victor Alexandru Micula.

»Hvis folk kommer hertil uden viden om det danske arbejdsmarked, så indser de hurtigt, at det er temmelig dyrt at leve her. Samtidig er det svært for dem at få en indtægt, så de risikerer at blive hjemløse. Og den gruppe er sårbare, fordi de kan være en menneskelig ressource for de kriminelle grupper,« forklarer ambassadøren, der bliver bakket op af Nordsjællands politidirektør, Thorkild Fogde.

»Er du uden midler i Danmark, så er du sårbar over for de kriminelle. For hvis de kriminelle kan finde nogen mennesker, der ikke har nogen penge at leve for, så kan de lettere overtale dem til at medvirke til at begå kriminalitet,« siger han.

For at dæmme op for problemet har den rumænske ambassade i Danmark derfor indledt en informationskampagne i Rumænien, der bl.a. skal gøre opmærksom på de høje leveomkostninger i Danmark. Desuden arbejder ambassaden med danske jobcentre, eksempelvis for at arrangere at eventuelle jobsamtaler bliver afholdt i Rumænien i stedet for her. På den måde kan man undgå, at rumænerne rejser herop, hvis de alligevel ikke får det pågældende arbejde.

Rumænere hjælpes hjem

Ambassadør Victor Alexandru Micula understreger dog, at det aldrig vil kunne undgås, at folk rejser herop - og ambassaden forsøger derfor at hjælpe de nødstedte eller hjemløse rumænere hjem.

»Vi arbejder på at få dem identificeret, give dem mad og husly, og informere dem om, at vi kan assistere dem med hjemrejsen. Ideen er at undgå, at de bruger manglende tag over hovedet eller manglende mulighed for at rejse hjem som en undskyldning til at ty til kriminalitet,« siger han og fortæller, at ambassaden indtil videre i år har hjulpet 45 hjemløse rumænere tilbage.

På det private herberg En Varm Seng møder stifter og initiativtager April Chris mange østeuropæiske hjemløse, der er kommet herop med ønske om arbejde, men er endt på gaden. Flere af dem er ifølge hende blevet franarret penge af falske job-agenter, der lover dem job og lejlighed, som viser sig ikke at eksistere.

»Når de så kommer herop, er agenten forsvundet med pengene. Så går de rundt på må og få og ender hos os. Andre har haft job, men var de første, der røg, da finanskrisen satte ind. Igen andre strander her, men er rejst fra land til land og by til by for at finde arbejde, fordi deres situation i hjemlandet er så håbløs. De kommer ikke hertil for at lukrere på det danske system, de kommer med håb, og mange af dem vil bare gerne hjem igen,« forklarer hun og tilføjer, at der er kvalificerede folk som læger og ambulanceførere blandt brugerne på herberget.

April Chris ærgrer sig desuden over, at mange, der kommer hertil med ordentlige intentioner og på ulykkeligvis havner i hjemløshed, ofte bliver associeret med de kriminelle.