Amatørarkæolog gør utroligt fund efter 300 timers søgen

En sjælden amulet med mulig tilknytning til Guden Odin vækker stor begejstring hos arkæologer.

Efter mange timer med metaldetektoren har en amatørarkæolog fundet en amulet med mulig forbindelse til Odin. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Rasmussen / Museum Lolland
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nybølle. Et sjældent arkæologisk fund har vakt stor glæde blandt danske arkæologer, efter en lille forgyldt amulet ikke meget større end en fingernegl er dukket op.

For måske er der tale om en tronstol-amulet, der har forbindelse til en af den nordiske mytologis allerstørste skikkelser: Guden Odin. Det skriver DR Sjælland.

Nationalmuseet er i hvert fald ikke i tvivl om, at der er blevet gjort et fornemt fund fra den danske vikingefortid på en mark nær Nybølle.

- Det er en lille stol, hvor der på ryglænet er to tapper, som forestiller ravne. Det er tydeligt, at der sidder noget på tronen, som måske er en personskikkelse, fortæller museumsdirektør på Museum Lolland-Falster, Anders Rasmussen.

- Det er et utrolig spændende og sjældent fund, for vi kender kun to tilsvarende, fortsætter han.

Udstyret med en metaldetektor var det endnu en gang amatørarkæolog Torben Christjansen, der gjorde det sjældne fund. Hidtil har han blandt andet fundet et væld af romerske mønter, samt en lille torshammer af sølv, skriver DR Sjælland.

Da han fandt tronstol-amuletten kunne han ikke gennemskue, hvad det var, og den røg i posen. Men så skyllede han den, og lagde den op på et arkæologisk forum. Her viste det sig, at amuletten er et helt unikt fund.

- Det er fantastisk. Der er jo kun fundet tre i Danmark med dem her. Efter det fund, tror jeg lige, jeg skal ud af kigge en ekstra gang, siger Torben Christjansen, der har brugt op mod 300 timer på marken, hvilket har ført til over 65 fund over årene.

Amuletten skal nu afleveres til Nationalmuseet for nærmere undersøgelse, skriver DR Sjælland.

/ritzau/