Amalie var bange for at falde i søvn

Efter en trafikulykke udviklede 14-årige Amalie Nielsen en angst for at sove – hun var bange for, at forældrene ville være væk, når hun vågnede. Sovepiller hjalp hende til at overvinde frygten.

14-årige Amalie Nielsen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sengetid var det værste. Når den nærmede sig, begyndte Amalie Nielsen at ryste og få ondt i maven. Den dengang tiårige pige vandrede hvileløst og grådkvalt omkring i hjemmet i Faxe til langt ud på natten, indtil hun endelig faldt i søvn med forældrene ved sin side.

»Jeg var bange for, at min mor eller far ville være væk, når jeg vågnede,« husker Amalie, der i dag er 14 år gammel og går i 7. klasse.

Amalie Nielsen er én blandt et stigende antal børn og unge, som får ordineret sovemedicin for at falde til ro.

Frygten for søvn blev vakt, da hun i december 2009 kom ud for en trafikulykke. Hun sov på passagersædet i en varebil på Sydmotorvejen, da bilen kort før afkørslen ved Rønnede kørte ind i en forankørende lastbil, og varebilens højreside blev krøllet sammen under lastbilens lad.

Så vågnede Amalie Nielsen.

Det første, hun husker, er de mange mennesker på ulykkesstedet samt følelsen af at sidde fastklemt under instrumentbrættet og længes efter mor og far.

Hun slap med en mindre hjernerystelse og nogle skrammer på benene, men ellers satte ulykken ikke nævneværdige spor hos den unge pige. Ikke før to år senere, hvor hun begyndte at blive stadig mere bange for at lukke øjnene af frygt for, at forældrene ville være forsvundet, når hun åbnede dem igen.

»Det var et sandt mareridt hver aften,« siger Amalies mor, Trine Nielsen.

Sundhedsplejersken på skolen anbefalede en snak med lægen. Det førte til samtaler med to psykologer, men også kun til, at Amalies angst for søvn blev sporet tilbage til trafikulykken og forældresavnet, for hun overvandt den ikke.

Derfor var Trine Nielsen lydhør, da en veninde fortalte, at melatoninpiller havde fjernet hendes datters søvnproblemer.

Sov efter ti minutter

Familien tog i oktober 2015 kontakt til en børnepsykolog på Næstved Sygehus, som ligeledes anbefalede melatonin, og så fik Amalie Nielsen sovepiller med hjem til fem dage og en recept på nogle flere. Den første nat tog hun to piller og lagde sig så ind på sit værelse sammen med sin mor.

»Det var helt vildt. Hun sov efter ti minutter,« husker Trine Nielsen.

På tredjedagen faldt Amalie Nielsen i søvn helt af sig selv.

»Det var virkelig fedt. Om aftenen var det lidt svært, men da jeg vågnede op, var jeg bare sådan: Yes, jeg ligger alene herinde,« siger hun.

Amalie Nielsen blev enig med forældrene om at indløse recepten og købe et glas med 100 piller.

»Vi var selvfølgelig lidt bekymrede for, at hun skulle tage piller – det er man jo. Især når pillerne egentligt er beregnet til voksne. Men samtidig var vi nødt til at gøre noget, og vi blev jo også beroliget med, at pillerne ikke var farlige,« siger Trine Nielsen.

Pilleglasset står nu på øverste hylde i bogreolen på Amalie Nielsens værelse. Det er næsten fuldt, for efter to uger lykkedes det Amalie Nielsen at falde i søvn uden piller og uden mor eller far på sengekanten. Og i løbet af de fem måneder, der er gået, har hun kun måttet tage pillerne til hjælp to gange.

»Pillerne har været til stor hjælp. De har været med til at overbevise Amalie om, at det ikke er farligt at sove, og at vi er der, når hun vågner,« siger Amalies far, Tim Nielsen.

Om tre uger skal Amalie Nielsen med klassen til Bornholm i en uge – uden mor og far.

»Det havde jeg ikke turdet for et halvt år siden,« siger hun.

Men nu er frygten afløst af høje forventninger:

»Jeg glæder mig bare helt vildt.«