Amagermanden om DNA-bevis: Det er mig en gåde

I sagen mod den såkaldte Amagermand nægter tiltalte sig i dag skyldig i 1990-drabet på Lene Buchardt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Du kan ikke forklare, hvordan dit DNA er kommet på Lene?

- Overhovedet ikke. Jeg kan slet ikke forstå det. Det er mig en gåde.

Med den ordveksling har den tiltalte MLH i den såkaldte ”Amagermand”-sag netop afvist ethvert kendskab til voldtægt og drab af den 40-årige lærerinde Lene Buchardt Rasmussen tilbage i 1990.

Drabet er et af to drab, som indgår i anklageskriftet mod den i dag 46-årige MLH, som desuden er tiltalt for otte voldtægter eller seksuelle overgreb. Anklagemyndigheden har her til morgen præsenteret resultaterne af politiets efterforskning, både den fra 1990 og den nyere, genoptagne efterforskning, for retten.

Dommere, nævninge og MLH har fået forevist voldsomme billeder af liget af Lene Buchardt, som blev fundet den 3. september 1990 under en bunke grene i Fasanskoven. Hendes ansigt var helt dækket og omsnøret med hendes egen trøje, og hendes hals bar kraftige røde mærker efter kværkning.

Fem dage tidligere var Lene Buchardt taget på fugletur på Kalvebod Fælled, men kom aldrig hjem til aftalt tid. Trods flere måneders efterforskning blev sagen dengang aldrig opklaret, og drabet blev føjet til en grum statistik for 1990; fire kvindemord i København dette år er aldrig opklaret.

Men det biologiske materiale - sæden - fra Lene Buchardts benklæder blev gemt.

Da den i dag 46-årige MLH blev anholdt i november sidste år viste det sig, at hans DNA matcher sæden fra Lene Buchardts lig dengang. Det er et af de beviser, anklagemyndigheden i dag har fremført. Dertil kommer angiveligt et vidne, der i 1990 kontaktede politiet, fordi han havde set MLH i Fasanskoven omkring drabstidspunktet. Vidnet blev imidlertid aldrig taget alvorligt af politimanden, der modtog hans opkald. Muligvis fordi han indledte med at sige, at han var usikker på, om det var en mand eller en kvinde, han havde set. Det er fremført af anklagemyndigheden, at MLH dengang havde langt, mørkt, krøllet hår.

MLH har betragtet og lyttet til beviserne i ro. Han nægter sig skyldig i alle anklageskriftets forhold, der ud over de to drab indeholder otte voldtægter eller andre seksualkrænkelser.

Han har netop forklaret i retten, at han nærmest aldrig har været i Fasanskoven og at han ikke aner, hvordan hans DNA er havnet på Lene Buchardts tøj, herunder hendes trusser.

På de første fire dage har retten gennemgået et drab fra 1987 på 73-årige Edith Andrup og en voldtægt i 2005, der foregik på Amagerkollegiet.

INFOSHOP: Læs hele historien om Amagermanden - 19 kr.