Alzheimerforeningen slår alarm over morfin til demente

Sundhedsministeren må på banen for at bremse den udbredte brug af morfin til demente på plejehjemmene, lyder det fra Alzheimerforeningen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er stærkt bekymrende, at hver femte demente plejehjemsbeboer bliver behandlet med morfinplastre, som ifølge eksperter kan være skadelige.

Det mener Alzheimerforeningen, der reagerer på en ny undersøgelse fra Nationalt Videnscenter for Demens. Undersøgelsen viser ifølge DR Nyheder, at forbruget af stærkt smertestillende morfin til demente er steget med 33 procent fra 2000 til 2010. Desuden er antallet af hjemmeboende demente, der har modtaget morfinpræparater i løbet af et år, dobbelt så stort som hos vores naboer i Sverige og over syv gange større end Finland.

»Undersøgelsen må få alle alarmklokker til at ringe hos sundhedsministeren (Nick Hækkerup (S), red.). Vi taler om nogle af de absolut mest sårbare og udsatte patienter, der ikke selv kan sige fra over for misbrug og overdosering,« siger direktør i Alzheimerforeningen Nis Peter Niessen i en pressemeddelelse.

Han frygter, at morfinmidlerne kan blive brugt til at pacificere de demente.

»Man kan frygte, at de stærke morfinpræparater bliver brugt til at berolige urolige og udadreagerende demenspatienter. Hvis det er tilfældet, er det meget alvorligt, og der er tale om misbrug. Vi opfordrer derfor sundhedsministeren til at komme til bunds i det her og hurtigst muligt få styr på behandlingen af demenspatienter - jo før jo bedre,« siger Nis Peter Nissen.

Alzheimerforeningens direktør peger på, at der er tale om meget stærke morfinlignende præparater, der kan medføre alvorlige bivirkninger og i værste fald dødsfald:

»De amerikanske sundhedsmyndigheder har hele to gange måtte udsende direkte advarsler om brugen af netop disse smerteplastre, og de engelske sundhedsmyndigheder fraråder også specifikt brugen af plastrene. Derfor er det yderst vigtigt, at der bliver grebet ind og taget hånd om smertebehandlingen af demenspatienter,« siger Nis Peter Nissen.