Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
KØBENHAVN/BRUXELLES: Ofret var hverken soldat eller diplomat, da der fra en bil forrige weekend blev skudt løs mod en anden bil på en motorvej i Saudi-Arabien. Derimod blev en dansk forretningsmand – udstationeret for mejerivirksomheden Arla – ramt af tre skud.
Motivet har hidtil været ukendt, men en video, der blev lagt på YouTube mandag aften, viser angiveligt scenen fra attentatmandens synsvinkel. Samtidig hylder videoen terrororganisationen Islamisk Stat, IS, og afspiller bl.a. en tale, som byder rettroende muslimer at dræbe vantro, der betræder Den Arabiske Halvøs jord.
Danskeren, som blev skudt 22. november, er ifølge Arla blevet opereret og i bedring. Om attentatet blev udført af IS eller personer, som blot sympatiserer med IS, er endnu uklart. Men under alle omstændigheder ringer alarmklokkerne hos mejerigiganten:
»Fra tid til anden er der uroligheder i Mellemøsten. Lige nu føles det ikke specielt trygt. Derfor har vi skærpet sikkerheden dernede til det højeste niveau overhovedet,« siger Astrid Gade Nielsen, kommunikationschef i Arla Foods.
Ved udgangen af 2006 havde mejerigiganten ca. 1.000 ansatte i sit saudiarabiske datterselskab, Danya. Præcis hvad Arla gør for at beskytte medarbejderne, ønsker kommunikationschefen ikke at oplyse:
»Vi er nødt til at være lidt kryptiske for tiden, fordi vi er nødt til at beskytte vore ansatte dernede. Vi tager mod råd fra medarbejderne i den sikkerhedsvirksomhed, der arbejder med vore medarbejderes sikkerhed,« siger Astrid Gade Nielsen.
Flere andre danske virksomheder med interesser i regionen oplyser, at de set i lyset af attentatet også har taget nye forholdsregler.
Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) understregede tirsdag under et topmøde i Bruxelles for NATOs udenrigsministre, at attentatet er dybt alvorligt. Ministeren afventer nu flere oplysninger om sagen, herunder en eventuel sammenhæng med, at en international koalition, hvor Danmark bidrager med syv F-16-fly, i øjeblikket bomber Islamisk Stat i Mellemøsten.
»Det er også et meget alvorligt anslag mod situationen inde i Saudi-Arabien. Der er nu forlydender om, at også en canadisk borger er blevet udsat for lignende ting tirsdag, og vi prøver at finde ud af, om det er et mønster,« sagde Martin Lidegaard.
Et liv bag pigtråd
Kai Vittrup, tidligere chefpolitiinspektør ved Københavns Politi, opholdt sig 2010-2012 i Saudi-Arabien, hvor han var ansat af sikkerhedsfirmaet EADS til at begrænse og bekæmpe terrorisme. Inden da var han chef for EUs politimission i Afghanistan.
»Set i afghansk lys virkede Saudi-Arabien fredeligt. Jeg passede mit arbejde og oplevede ingen problemer,« siger Kai Vittrup.
Han betoner attentatet mod Arlas medarbejder som »ualmindeligt trist«, men ikke som repræsentativt for hans egen oplevelse af sikkerhedssituationen i Saudi-Arabien. Kai Vittrup boede i et lukket boligområde, en såkaldt compound, som firmaet havde stillet til rådighed. Området var omkranset af en mur med pigtråd, og bevæbnede vagter kontrollerede alle, som bevægede sig derind. Men den tidligere politimand bevægede sig rundt i landet uden hverken vagter eller utryghed.
»Det er også min opfattelse, at Saudi-Arabien har en særdeles effektiv efterretningstjeneste. Men det er klart, at små terrorceller og ensomme ulve, som optræder på egen hånd, er utroligt svære at få fat på for efterretningstjenesterne. Sådan er det jo,« siger Kai Vittrup.
Han oplevede ingen særlig opmærksomhed mod danskere, selv om Muhammed-tegningerne få år forinden havde sat Mellemøsten i brand. De fleste lokale var ifølge Vittrup »nærmest ligeglade« med hans baggrund.
»Et rimeligt normalt liv«
Omvendt var de saudiarabiske myndigheder yderst opmærksomme på sikkerheden, forklarer Vittrup. Saudi-Arabiens nyere historie er også fuld af eksempler på angreb på både compounds og vesterlændinge.
»De bevæbnede vagter ved vores compound fortæller også, at myndighederne gjorde meget for at sikre, at vesterlændinge skulle kunne leve og arbejde i fred i Saudi-Arabien,« siger Kai Vittrup og tilføjer:
»Du kunne faktisk leve et rimeligt normalt liv – hvis det kan siges at være normalt at leve i en compound.«
Forsvarets Efterretningstjeneste, FE, ønsker ikke at vurdere sikkerhedssituationen i Saudi-Arabien og henviser i stedet til den seneste offentliggjorte risikovurdering fra oktober 2014. I rapporten lyder det mere generelt om IS – der kaldes ved forkortelsen ISIL i risikovurderingen:
»Efter bombningerne har ISIL (IS, red.) og Nusra-fronten ved flere lejligheder dog offentligt udtrykt intention om at gennemføre terrorhandlinger rettet mod vestlige mål, ligesom ISIL har halshugget kidnappede vesterlændinge. Der er således en øget interesse hos grupperne og deres sympatisører for at udføre angreb mod vestlige mål i nærområdet eller i Vesten.«
USAs udenrigsminister, John Kerry, slog efter mødet mellem NATO-landenes udenrigsministre i Bruxelles fast, at der er sket klare fremskridt i bekæmpelsen af IS i Irak, og USA, der leder koalitionen af nu 60 lande i bekæmpelsen af terrororganisationen, vil fortsætte kampen, indtil det »ønskede resultat« er opnået.