Alvorlig og tavs Britta Nielsen accepterede udlevering til Danmark

Svindelmistænkte Britta Nielsen sagde kun få ord ved retsmødet i Johannesburg, hvor hun accepterede at rejse frivilligt til Danmark. Også den mand, der er mistænkt i svindelsagen og blev anholdt i sidste uge i Sydafrika, er med på samme fly. En dansk betjent ledsager dem på rejsen.

Britta Nielsen for retten i Randburg i Sydafrika Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Vestergaard Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En tynd Britta Nielsen var torsdag i retten i Johannesburg. Hun kom op ad en trappe midt i retslokalet fra sin celle under Magistratretten i Randburg. Hun virkede mut, hendes ansigt var det meste af tiden udtryksløst, men hun virkede afklaret om, at hun ikke længere kan gemme sig.

Retslokalet var fyldt med danske journalister og internationale pressefotografer, som fik de første fotos, der afslørede stor forskel til tidligere fotos af Britta Nielsen. Hun er betydeligt tyndere, og håret er farvet sort.

Forud for retsmødet havde pressen anmodet om lov til at filme og transmittere direkte. Ifølge Britta Nielsens advokat modsatte hun sig ikke anmodningen, hvilket blandt andet ses som et udtryk for, at Britta Nielsen er klar til at stå ansigt til ansigt med anklagerne hjemme i Danmark.

I retslokale 13 var stemningen en anelse bizar. Britta Nielsen sad roligt og kiggede lige frem med ludende skuldre og hænderne samlet i skødet foran sig. Overfor sad to sekretærer i en munter kollegial samtale, der stod i skærende kontrast til den alvor, som Britta Nielsen udtrykte, og den alvor, der ellers prægede retssalen.

Britta Nielsens advokat, Piet du Plessis, og advokaten, der repræsenterede Sydafrika, redegjorde for den aftale, de havde indgået og fået godkendt dagen forinden. En aftale, der betød, at Britta Nielsen blev løsladt og frivilligt rejser til Danmark, hvor hun på turen hjem er i en dansk politimands varetægt.

Med aftalen undgik parterne en officiel udleveringsproces, der normalt kan være langvarig. En officiel udlevering mellem Denmark og Sydafrika ville skulle godkendes af den sydafrikanske justitsminister - en godkendelse, der principielt kan være flere måneder undervejs.

Britta Nielsens var stort set tavs gennem hele retsmødet. Hun måtte dog rejse sig en enkelt gang for at bekræfte, at hun var enig i aftalen om at rejse til Danmark, ledsaget af en dansk betjent. Derudover skulle hun bekræfte, at hun med den omgående udleveringsaftale vil blive retsforfulgt af danske myndigheder, når hun ankommer til Danmark.

Den hælerimistænkte mand i svindelsagen, der blev anholdt i Sydafrika i sidste uge, var også i retten torsdag - i Kempton Park. Ved Britta Nielsens retsmøde fremgik det, at manden havde indgået samme aftale og udtrykt samme ønske om at vende tilbage til Danmark. Begge de mistænkte var repræsenteret af samme advokat.

Advokat Piet du Plessis sagde til Berlingske efter retsmødet, at Britta Nielsen ikke vil forårsage problemer på flyrejsen til Danmark. Han fortalte også, at selv om den danske politibetjent officielt ikke har nogen myndighed, har de to svindelmistænkte forsikret, at der ikke vil opstå problemer.

»De har hele tiden haft et ønske om at komme tilbage til Danmark, så selvfølgelig gør de det,« fortalte Piet du Plessis til Berlingske.

Flyrejsen til Danmark er arrangeret af de danske myndigheder, der ikke var repræsenteret ved retsmødet. Det blev desuden aftalt i retten, at det præcise tidspunkt og den præcise rute for Britta Nielsens og den svindelmistænktes hjemrejse holdes hemmelig. Det formodes, at de ankommer til Danmark fredag 9. november.

Berlingske har valgt at bringe navn og billede af den sigtede, fordi hendes navn blev nævnt af myndighederne under retsmødet i Randburg i Sydafrika.