Altid på jagt efter nye eventyr

Årets Dansker. Arkitekt Bjarke Ingels Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mere end bygninger handler arkitektur om at give form til det liv, vi gerne vil leve, lyder erklæringen fra stjernearkitekten Bjarke Ingels, der nu rykker hjem til Danmark fra New York – med en klarere syn på sine danske værdier.

Næppe nogen er i tvivl om, at arkitekt Bjarke Ingels tænker i store og anderledes baner. Det er som om at begrebet »ud af boksen« er lavet specielt til ham, og de anderledes projekter står i kø for at blive remset op. Alligevel: Noget er vildere end andet.

»Hvis nogen havde sagt til mig for ti år siden, at jeg i dag ville arbejde seriøst med at skabe byer til mennesker på Mars, så havde jeg nok ikke troet på det. Men for nylig var jeg til en rumkonference i New Mexico og præsenterede vores vision for en by på Mars, som vi skal lave i Dubai. Nogle af cheferne for NASA inviterede mig endda til et nyt møde – der var nogle ting i det, jeg havde præsenteret, de ikke selv havde tænkt på,« fortæller Bjarke Ingels på en telefon fra New York.

»Vi har haft held til at vise, at ting kan gøres lidt anderledes – og nogle gange radikalt anderledes. Noget af det, man før ville have afvist som vild fantasi og science fiction, er pludselig et seriøst projekt. Når man kan være med til at ændre de rammer og spilleregler, man er underlagt, så kan det stadig føles som en leg,« siger Bjarke Ingels på spørgsmålet om, hvordan han bevarer kreativiteten. »Nye udfordringer gør, at man en gang imellem oplever verden for første gang, fordi man ser nye aspekter af den.«

Det handler om forandringer og om det åbne sind. Og om at være klar. Og Bjarke Ingels er klar til lidt af hvert, hvilket man kan overbevise sig om ved at tage et kig på nogle af de projekter, han og tegnestuen BIG står bag.

En skibane på toppen af Amagerforbrændingen åbner næste år, men er allerede et markant indslag i den københavnske skyline, 8tallet i Ørestaden og museerne MS Søfart i Helsingør og Tirpitz i Blåvand er andre danske eksempler på BIGs iderigdom.

Uden for landegrænserne er dimensionerne skaleret en tand op: I New York har en såkaldt »Courtscraper« taget form som en twistet pyramide, mens en anden skyskraber med indbyggede haver er på vej på Ground Zero, og et parkanlæg, der skal beskytte hele byen mod nye oversvømmelser, er ved at blive udført.

I Washington har BIG jobbet med at renovere og nybygge Smithsonian – et museumskompleks, der er en slags amerikansk nationalmuseum, i Californien og London gælder det Googles hovedkvarterer, og sådan kunne man næsten blive ved. Spørger man Bjarke Ingels, hvilke projekter han er mest begejstret for, svarer han, at man ikke skal bede en mor om at vælge mellem sine børn – men begejstring er der nok af.

»»Jeg og BIG er sat i verden for at give form til den fremtid, vi gerne vil leve i.« «


»I Danmark har vi for eksempel fået lov til at tegne en hel ø i Aarhus' inderhavn med fem-seks byggefelter, havnebad, teater, små strandhuse og et klokketårn, hvor man kan bo ligesom i Peter Pan. Det er måske første gang, vi får lov at lave et helt bysamfund. Og så er jeg ret begejstret for, at vi nu går i gang med at bygge boet til pandaerne i Københavns Zoologiske Have. Det er en helt anden ende af skalaen, men det har været fedt at lære nye ting om pandaerne, som jeg ellers troede, jeg kendte til i forvejen. Og Marsprojektet er også noget særligt. Alle de bøger, jeg har læst om Mars gennem årene, er pludselig blevet nyttige,« siger Bjarke Ingels om projektet i Emiraterne, hvor BIG skal designe en simuleret Mars-by på 177.000 kvadratmeter i ørkenen.

Det at være dansker fik først for alvor værdi for Bjarke Ingels, da han for syv år siden rykkede hjemmefra og flyttede til New York.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

Courtscraperen skulle bygges, og tidspunktet virkede godt for at prøve lykken i USA. Det var det. I dag er BIGs New York-afdeling vokset fra to til 200 medarbejdere, i alt beskæftiger selskabet 450 medarbejdere, har en snes projekter i sving og kom sidste år ud med et overskud på 80 millioner kroner. Altimens Bjarke Ingels selv har fået international stjernestatus, kåret af Times Magazine som en de 100 mest indflydelsesrige personer i verden og af Rolling Stone som manden, der »bygger fremtiden«. Men altså også blev mere klar over sine danske værdier.

»Man vokser jo op med at være relativt kritisk over for sine muligheder og begrænsninger, men når man så tager andre steder hen, hvor folk prioriterer anderledes, får man øje på ting hos sig selv, man før tog for givet. Helt banalt – ting som social retfærdighed og miljømæssig bevidsthed. Og selv om det måske vil provokere nogle, så mener jeg, at Danmark er utroligt fordomsfrit, men især er vi det mindst socialt ulige land i verden,« siger Bjarke Ingels, der taler om janteloven som en del af en større mekanisme.

»Jeg plejer at sige, at det ikke er noget tilfælde, at en dansker opfandt termostaten, der jo som bekendt både sørger for at varme de kolde ting op til en behagelig mellemtemperatur og køle de varme ned. Og det er den danske stil – hvis nogen ryger på gulvet, så skal vi nok tage vare på, at de kommer op igen og kan klare sig. Og hvis nogen stikker lidt for meget af og er for vilde, så sørger vi også lige for, at de sætter sig ned og slapper af. Det er en del af at være dansk – på godt og ondt.«

Men du stikker jo ud?

»Det sjove er, at i USA hæfter folk sig ofte ved, hvor overraskende ydmyge vi – og jeg – er. Den der lowkey-attitude, man måske naturligt har som dansker, gør nok, at man kan slippe af sted med at tale om kraftværker med skibakker, twistede pyramider og byer på Mars og stadig fremstå ydmyg – og det er jo megafedt,« siger Bjarke Ingels.

For den 43-årige arkitekt er arkitektur meget andet end bygninger – det handler om liv.

»Jeg og BIG er sat i verden for at give form til den fremtid, vi gerne vil leve i. Verden forandrer sig jo hele tiden – det kan være på grund af indvandring, klima, demografi eller andet, men der, hvor den forandrer sig, opstår der nye problemer, der skal løses, og nye muligheder at udforske. Og i det får man muligheden for at give form til en ny version af verden, som aldrig før har fået form,« erklærer den danske arkitekt.

Senere i år flytter han så hjem til København igen – med sin spanske forlovede, Ruth Otero, der også er arkitekt. Det betyder dog ikke, at han opgiver sine aktiviteter i USA eller andre steder i verden. Eller for alvor sætter tempoet ned, svarer han på spørgsmålet om work-life-balance.

»Noget af det handler jo også om at smede, mens jernet er varmt. Men det er da en balance, man er nødt til at finde, og jeg kan godt blive revet med af det, der sker. Men nu er jeg kommet så langt, at jeg har fået en forlovet, så det er da et skridt i den rigtige retning. Jeg er nu også utroligt god til at slappe af og sove længe, så jeg er ikke nogen maskine. Men så længe det rummer nye eventyr og er meningsfuldt, det man laver, så tror jeg, det er noget af det mest tilfredsstillende, der findes,« siger Bjarke Ingels.