Alternativets første byrådsmedlem er fra Thy

Klokken lidt over 22 blev det klart. Så væltede SMS'erne ind. En af dem var fra Uffe Elbæk, som ønskede Joachim Kjeldsen tillykke med at være Alternativets første byrådsmedlem nogensinde

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alle holdt øje med Alternativet i København, men det var i Danmarks nordøstlige hjørne, at Alternativet fik sit første byrådsmedlem i Danmark.

»Det var fantastisk. Det var det bedste, vi kunne have håbet på,« siger Joachim Kjeldsen, der er træt efter en nat med politiske forhandlinger.

»Jeg tror, at det var DRs mand på stedet, der fortalte mig, at jeg var den første. Klokken var lidt over ti, og så væltede SMS'erne ind. Ind af dem var fra Uffe (Elbæk, red.),« fortæller Joachim Kjeldsen.

S og V havde lavet aftale på forhånd

Han er i løbet af valgnatten blevet bekræftet i, at der også i kommunalpolitik er brug for en ny politisk kultur.

»Nu skal vi først og fremmest komme os over en konstitueringsnat, der endte med det, alle sagde, at man ikke ville, nemlig en smal konstituering. I nat så vi seks partier, som stod ved det, de havde sagt, nemlig at de ikke ville gå ind i en smal konstituering. Men så var der Venstre og Socialdemokratiet, som så ud til på forhånd at have indgået en aftale, som de prøvede at få andre til at sige ja til,« fortæller han.

»Det er langt fra, hvad i hvert fald socialdemokratiet har sagt i fire år, sidst var det V og K, der lavede en smal konstituering, nu laver man så en, der er endnu smallere. Det bekræfter bare mig i, at der virkeligt er brug for en ny politisk kultur,« siger Alternativets første byrådsmedlem, Joachim Kjeldsen.

Rolig politisk styring

Hvad vil Alternativet i Thy?

»Vi gik til valg på at arbejde på 60 procent økologi i kommunal bespisning, kantiner, køkkener og daginsitutioner., og så gik vi til valg på at tilbyde økologisk omlægningstjek til landmænd i kommunen, især i områder, hvor man indvender drikkevand,« siger Joachim Kjeldsen.

»Og så har der har været en del sager om vindmøller og skol lukninger, hvor befolkningen har stået bagefter været kede af processen. Det skal vi gøre noget ved. Når jeg taler med folk, så har de først og fremmest et behov for en rolig politisk styring, og det tvivler jeg på at kommer til at ske med den smalle konstituering mellem Socialdemokratiet og Venstre. Men nu må vi se,« siger Joachim Kjeldsen, der til dagligt er pressemedarbejder i foreningen Økologisk Landbrug og i Sennels syv kilometer fra Thisted.