Alternativets alternative projekt har tiltrukket 11.000 medlemmer

Selv om Alternativet er det sjette største parti i Folketinget, overgået det kun af S, V og DF i antal partimedlemmer. Medlemmer, der i usædvanlig høj grad deltager i udviklingen af partiets position og platform med et personligt engagement, fortæller valgforskere.

Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, ses her ved Folkemødet 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Kom med til politisk laboratorium«, lyder invitationen til et arrangement på Alternativets Facebook-side, hvor ord som social opfindsomhed og innovation går igen. Der er fokus på processen, og netop processen er mange blevet en del af i det unge parti.

Alternativet har nu rundet 11.000 medlemmer og er dermed det fjerdestørste parti i Danmark målt på medlemstallet. Kun Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti har flere partimedlemmer, skriver Ritzau. Det står i kontrast til, at Alternativet er det sjette største i Folketinget og i det senest vægtede gennemsnit af meningsmålinger vist i Berlingskes Barometer.

At Alternativet har mange medlemmer i forhold til partiets størrelse, kan der imidlertid være en god grund til. Valgforsker og lektor ved Aalborg Universitet Johannes Andersen pointerer, at Alternativets vælgere er karakteriserede ved at have et stort behov for at gøre noget, for at »agere innovativt«.

»Det at kunne være med er en meget stor præmis for de vælgere, der stemmer på Alternativet. De vil gerne involveres i dybere processor, og de vil gerne ændre de store samfundslinjer med et personligt engagement. Her er det oplagt, at man kan vise personligt engagement ved at melde sig ind i partiet og også på den måde være i gang med de innovative processer,« siger han.

Medlemmerne deltager i en lang række møder og seminarer, hvor man udvikler partiets politik, platform og position. Og det adskiller sig markant fra andre partier?

»Ja, helt klart. De vælgere, som stemmer på Alternativet, er i høj grad nogle, der mener, at det individuelle engagement er meget centralt for at kunne forandre noget i verden. Derfor inddrages de ikke bare i politikudviklingen, men også i konkrete projekter, som går ud på at realisere dele af den politik, man gerne vil satse på. Det er ret specielt.«

»Hos eksempelvis Venstre eller Socialdemokratiet melder man sig ind og støtter økonomisk og moralsk ens repræsentanter og deres politiske udvikling i Folketinget eller i kommunale bestyrelser. Der er man som medlem mere underordnet, og i stedet har man nogle repræsentanter - de rigtige politikere - der løfter de vigtige politiske sager og diskuterer vigtige politiske ting. Her er Alternativet mere horisontal i sin tilgang,« siger Johannes Andersen.

Alternativets medlemmer og vælgere består i høj grad af en blanding af yngre og midaldrende akademikere, som er meget miljøbevidste. De stammer hovedsageligt - ja nærmest udelukkende - fra rød blok inklusiv de Radikale, og de er relativt venstreorienterede. Dog ikke nødvendigvis venstreorienterede på den klassiske, gammeldags måde, fortæller professor og ekspert i dansk politik Peter Kurrild-Klitgaard fra Københavns Universitet.

»De vil mere end det, de Radikale og Socialdemokraterne står for, men synes ikke, at Enhedslisten med dens forhistorie lige er sagen. De her vælgere er ikke nødvendigvis mindre venstreorienterede end Enhedslistens vælgere, men de er mindre bundne af ideologier. Mange af dem opfatter sig som socialliberale snarere end egentlig venstreorienterede,« siger han.

Peter Kurrild-Klitgaard mener, Alternativet har fået succes ved at ramme en niche, hvor de er venstreorienterede på mange fordelings- og miljøspørgsmål, mens partiet samtidig har en halvliberal tilgang til spørgsmål om personlig frihed, retsstat med videre.

»På ét plan har Alternativet overtaget en del radikales »radicoole« element, men hvor de Radikale stadig fremstår som et meget borgerligt parti med slips og traditionelle møder, holder Alternativet det basismødeagtigt og nede på gulvet. Alternativet har hentet noget fra 70ernes ungdomsoprør og måde at tænke på hos venstrefløjen. Mere casual og spontant,« siger Peter Kurrild-Klitgaard.

Ser man på Gallups seneste undersøgelse af vælgervandringer fra denne måned, er det imidlertid ikke de Radikale, som Alternativet har stjålet stemmer fra siden sidste valg. Det er Socialdemokratiet. Her har partiet netto hentet 0,83 procent af alle stemmer, hvilket svarer til omkring 33.000 personer. En udvikling, Peter Kurrild-Klitgaard tilskriver Socialdemokraternes tilnærmelse til Dansk Folkeparti og det faktum, at nogle S-vælgere måske synes, der er »lidt for meget Goldman Sachs over Socialdemokratiet i regering«.

Alternativet holder landsmøde i Odense denne weekend.