Alternativet: Strafnedsættelse og praktikpladser til bandemedlemmer

Alternativets bandeudspil indeholder blandt andet forslag om, at bandemedlemmer skal tilbydes strafnedsættelse for at hjælpe politiet og forrang til praktikpladser.

Arkivfoto. Alternativets bandeudspil indeholder blandt andet forslag om, at bandemedlemmer skal tilbydes strafnedsættelse for at hjælpe politiet og forrang til praktikpladser.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mere gulerod og færre hårde straffe. Det er linjen i Alternativets udspil til initiativer, der skal bekæmpe banderne, som DR P4 København har fået indsigt i.

Blandt de konkrete punkter foreslår Alternativet blandt andet en et-årig periode, hvor der kan gives strafnedsættelse til bandemedlemmer, der hjælper politiet med at opklare forbrydelser begået af andre bandemedlemmer.

»Vi tror det kan have en god effekt i for alvor at rydde op i banderne. Straffene er blevet hævet igen og igen, og imens er banderne bare blevet værre, så vi er nødt til at tage andre midler i brug,« siger Alternativets retsordfører Josefine Fock til DR P4 København.

Samtidig vil Alternativet styrke exit-indsatserne for de bandemedlemmer, der hjælper politiet. Men forslaget om at slække på straffen møder skepsis hos Dansk Folkeparti.

»Man skal være utrolig varsom med at tage det redskab i brug, og det er ikke i den her situation, jeg ønsker at gøre det. Vi er nødt til at sikre, at når folk skyder i gaderne, så får de en hård straf,« siger DF's retsordfører Peter Kofoed Poulsen til DR P4 København.

Hos Venstre mener retsordfører Preben Bang Henriksen, at der allerede er tilstrækkelig mulighed for at slække straffen for folk, der hjælper politiet:

»Det kan vi allerede i dag i Straffeloven. Om det skal udvides til en længere strafnedsættelse kommer an på, hvordan systemet fungerer i dag,« siger han til DR P4 København.

Til gengæld hæfter han sig ved at andet element i Alternativets bandeudspil. Det drejer sig om forslaget om, at bandemedlemmer og unge i forhøjet risiko for at blive bandemedlemmer skal have særlig adgang til praktikpladser og tilbydes skræddersyede 'fast track' uddannelsesforløb.

»Det er helt hen i skoven. Vi skal ikke signalere at det at være bandemedlem, eller at være på vej til det, giver forrang til noget som helst.«

Udover strafnedsættelse og forrang til praktikpladser vil Alternativet droppe grænsekontrollen og indsatsen over for tiggeri. Det skal frigøre ressourcer til den øgede indsats mod banderne.