Alternativet sår tvivl om Frank Jensen kan fortsætte

Det nye parti Alternativet ser ud til at storme ind i Københavns Borgerrepræsentation til november og har nu besluttet at stå frit i forhold til blokke og alliancer.

Niko Grünfeld ( Alternativet ) KBH's spidskandidater. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det populære københavnerparti, Alternativet, ønsker at stå helt frit i forbindelse med det kommende kommunalvalg i hovedstadskommunen. Partiet har således besluttet ikke at indgå i noget valgforbund med nogle af de andre partier i den røde blok før valget, og vil ikke på forhånd pege på, hvem man ønsker som overborgmester.

Det har Alternativets spidskandidat Niko Grünfeld i dag meddelt de øvrige partier på Rådhuset, efter at der i gennem et stykke tid har været drøftelser om etablering af valgforbund i den røde blok.

Alternativet fik i en Gallup-måling udarbejdet for Berlingske i juni 10,2 procent af stemmerne i København. Ifølge samme måling er Enhedslisten og Socialdemokraitet næsten lige store. Enhedslisten står til at få 22 procent og Socialdemokratiet vil ifølge målignen gå tilbage med fem procentpoints til 22,9 procent. Dermed er der opstået spænding om, hvem der kommer til at stå i spidsen for kommunen efter valget i november.

»Det er ikke givet, at Frank Jensen skal være overborgmester. Socialdemokratiet har haft posten gennem mere end hundrede år, men det er ikke ensbetydende med, at det nødvendigvis skal fortsætte. Det kunne også være en fra Enhedslisten,« siger Niko Grünfeld og tilføjer, at partiet vi pege på »en seriøs grøn« borgmester, og at der ikke blandt de borgerlige kandidater er nogen, der umiddelbart kan leve op til det præcikat.

»Man skulle da være et skarn, hvis ikke man kunne se andre kombinationsmuligheder. Men Frank Jensen er jo også en dygtig politiker og en erfaren mand, så han læser vel det politiske landskab. Og så må vi se, om han lever op til sine løfter om en grøn kurs,« siger Niko Grünfeld.

Ved det seneste valg i 2013 indgik de fire borgerlige partier - Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance i valgforbund, mens SF og Enhedslisten gik sammen, og det samme gjorde Socialdemokratiet og Radikale.

Et valgforbund betyder at overskydende stemmer går til det parti, man er i valgforbund med og dermed er der mindre risiko for stemmespild. Efter at stemmerne er talt op, indgår partierne i valggrupper som afgør fordelingen af udvalgs- og borgmsterposter. Et natligt spil, som ofte har udviklet sig til store dramaer på Rådhuset i Købanhavn.

»Efter valget vil vi naturligvis indgå i de grupper, der kan sikre os størst indflydelse, men vi  har ikke noget behov for at placere os i en bestemt del af aksen, før københavnerne har stemt. Det synes vi er mest demokratisk,« siger Niko Grünfeld.

SFs spidskandidat  Sisse Marie Welling er ærgerlig over meldingen fra Alternativet. Både fordi »grønne« stemmer risikerer at gå til spilde, når partiet ikke er i valgforbund og fordi der skabes usikkerhed om overborgmesterposten.

SF støtter Frank Jensen som overborgsmester, fordi han også efter valget formentlig vil være kandidat for det største parti i rød blok og fordi SF ikke vurderer at der kan skaffes 28 mandater bag en anden kandidat.

»Det ligger rimeligt klart at vi regner med at pege på Frank Jensen. Men det er ærgerligt, at Alternativets vælgere ikke ved, hvem de peger på. Om det er Frank Jensen eller Venstres Cecilia Lonning-Skovgaard.  Det betyder rimeligt meget, hvem der står i spidsen for byen,« siger SFs spidskandidat.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra den radikale borgmester for beskæftigels og integration Anna Mee Allerslev.