Alternativet klar med sin store plan for København: Vi skal arbejde mindre - og bestemme noget mere

Alternativet præsenterer søndag partiets valgprogram for kommunalvalget 2017. Det byder blandt andet på 30-timers arbejdsuge, kultur på recept og forsøg med borgerløn. Københavnerne skal desuden have ret til at omgøre politiske beslutninger ved digitale afstemninger.

Niko Grünfeld er spidskandidat for Alternativet ved kommunalvet i København den 21. november 2017. Partiet præsenterer nu sin samlede vision for København for den kommende valgperiode, men også helt frem til år 2030. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er svært at koge et fyldigt valgprogram ind til en lille maggiterning, men skal man gøre forsøget med Alternativets politiske program til det forestående kommunalvalg i København, vil den først og fremmest være grøn og bæredygtig, demokratisk i konsistensen og smage af frihed og en bedre fremtid.

Og så vil den være pokkers dyr på en kedelig og gammeldags økonoms lommeregner.

»Men det bliver kun dyrere, hvis vi ikke sætter i gang nu,« som Alternativets spidskandidat i København, Niko Grünfeld, siger det.

Alternativet præsenterer på søndag sit politiske program »17 københavnermål for en bæredygtig udvikling«. Partiet står i den seneste måling på kommunalvalget til at storme ind på rådhuset med godt ti procent af stemmerne.

Programmet giver det første samlede billede af, hvad partiet vil gøre med København, hvis de får magt, som de har agt.

Det politiske program består af 17 mål for København. Målene bygger på FNs 17 mål for den globale udvikling, som blandt andet handler om sundhed og trivsel, ulighed og klima. Til hvert mål foreslår Alternativet en række politiske løsninger i programmet. København skal altså ikke bare være verdens bedste by, men den bedste by for verden.

Seriøs bæredygtig omstilling gennemsyrer samtlige 17 mål og løsninger, fortæller Niko Grünfeld.

»Mange forbinder bæredygtighed med natur og klima, og vi ér et grønt parti. Men vi tænker også bæredygtighed for eksempel i forhold til demokrati, sociale forhold, arbejdsliv og indkøbspolitik i kommunen. Hele verden har givet en tilkendegivelse om, at det er denne her vej, kære venner, at verden skal gå. Vi mener, at København skal gå forrest,« siger Niko Grünfeld.

Arbejdslivet er ikke bæredygtigt

Markante punkter i programmet handler om københavnernes arbejdsliv og om demokratiets tilstand i hovedstaden, og ingen af dem er bæredygtige i sin nuværende tilstand, mener Alternativet.

Derfor skal kommunen arbejde aktivt for en 30-timers arbejdsuge, stressklinikker, kultur på recept og terapihaver skal tage toppen af stressen, og byen skal huse Danmarks første borgerlønsforsøg.

»Alle skal have noget at leve af, og vi ser gerne, at alle mennesker får en grundydelse, der sikrer deres overlevelse. Vi ønsker at skifte kontrolsystemer ud med tillidssystemer, fordi vi grundlæggende tror på, at mennesker gerne vil arbejde, da der giver stor menneskelig værdi at være en del af et meningsfuld fællesskab.« siger Niko Grünfeld og fortsætter:

»I 2014 viste en undersøgelse blandt jobcentrene, at 74 procent af arbejdstiden bruges på bureaukrati og kontrol. Det er økonomisk uholdbart og ikke bæredygtigt. De penge kan vi bruge mere rentabelt og samtidig sætte mennesker og deres kreativitet fri,« siger han.

Demokratiet er ikke bæredygtigt

Demokratiet er ej heller ikke bæredygtigt, ifølge partiet. Københavnerne skal derfor have mulighed for at kræve et forslag sendt til offentlig digital afstemning. Ved selve afstemningen skal 51 procent eller flere af byens borgere deltage, for at afstemningens resultat er gyldigt. Borgerne skal også kunne rejse en sag i Borgerrepræsentationen via NemID eller anden digital løsning.

»Det nuværende demokrati i København er som naturen ikke bæredygtigt, når blot 60 procent stemmer til et lokalvalg. Det er demokratisk ubæredygtigt. Vi skal have flere måder, så vi kan engagere borgerne, så det ikke kun bliver folk som mig, der skal beslutte noget. Men vi skal skabe byen sammen,« siger Niko Grünfeld.

Venstre positive, men...

At demokratiet halter er Venstres spidskandidat, Cecilia Lonning-Skovgaard, ganske enig i. Hun understreger som Alternativet, at det vil være fornuftigt at gå en digital vej i selve inddragelsen.

Men at borgere skal kunne kræve konkrete beslutninger sendt til afstemning, er hun mere lunken over for.

»Det er ikke noget problem at rejse en folkestorm mod en bestemt ting - tag for eksempel byggeriet på Amager Fælled. Men den folkestorm skal jo ikke bagefter finde de milliarder, der mangler i budgettet, hvis de beslutter, at man ikke skal bygge. På stående fod kan jeg ikke helt se, hvordan det vil virke. Skal københavnerne måske alene kunne omgøre udgiftskrævende beslutninger: Altså at man ikke vil ikke bygge denne skole, men bruge pengene på noget andet? I det tilfælde har kommunen pligt for til at sikre, at der er skoler til alle børn. Det er ikke helt let,« siger hun og fortsætter om borgerløn.

»Hvis vi med borgerløn mener, at alle får 5-6.000 kroner om måneden, og at det så er det, så synes jeg, det er fint. Det kan blive en kæmpe gevinst. Men mon det nu er det, Alternativet mener. Og så har vi jo de facto borgerløn i kommunen. Der er mange på kontanthjælp, og mange af dem er erklæret jobparate og kunne tage et job anyday,« siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

De grønne

Ud over demokratiet og arbejdslivet er naturen og klima i centrum i det politiske program. Den kommunale forplejning skal servere klimavenlig kost, købe økologisk ind, og dagsinstitutioner skal have vegetariske dage. Hele Copenhagen Port Area skal gøres til en maritim miljøzone med vild natur, og krydstogtskibene skal kunne tanke strøm fra vedvarende energikilder. Indre by skal være bilfri zone, roadpricing skal på tapetet, og byen skal fossile brændstoffer til livs. Byens skal ikke bare være CO2-neutral, men sågar CO2 -negativ, står der i programmet.

Partiets spidskandidat vil ikke placere programmet på  en venstre-højre-skala. De er lidt udenfor og lidt indenfor, siger han.

Når han selv læser programmet igennem, står naturen, iværksætteriet og demokratiet højt på hans Grünfelds. Om naturen siger han:

»Vi er ved at udvikle os ud af naturen. Vores børn kommer mindre i kontakt med naturen, de får færre sanseoplevelser med det organiske og økologiske. Jeg har en dyb trang til at sørge for, at vores børn kommer i kontakt med naturen, så de kan træffe nogle gode beslutninger på jordens vegne,« siger Niko Grünfeld.

Klassiske politikområder mangler

De borgerlige partier præsenterede nogle måneder tilbage en ti-punktsplan for København. Her var blandt andet skat på programmet. Alternativets program indeholder hverken skattepolitik eller forslag til, hvordan man kommer kriminalitet og bander til livs. Der er ej heller et kapitel om den tryghed, som mange politikere taler om.

Skatten skal hverken op eller ned, lyder det fra Niko Grünfeld. Om banderne siger han:

Jeg tror, at vores initiativer med alt fra sociale indsatser, boligpolitik med flere almene boliger, fattigdomsgrænse og samarbejder med virksomheder, ngo'er og civilsamfund vil betyde, at man kan gå mere fredeligt på gaden i fremtiden. Banderne er også udtryk for fattigdom. Jeg tror ikke, at banderne føler, at de har et meningsfyldt og rigt liv - det er et udtryk for afmagt et eller andet sted. Og så tror jeg, at et forsøg med legalisering af cannabis kan tage nogle af indtægterne væk fra de her bander,« lyder det.

Hvad koster det?

På en lommeregner tegner flere af forslagene til at blive udgiftsdrivene. Beregninger på en 30-timers arbejdsuge ender som regel med røde tal, og flere hænder i institutionerne er også dyre. Det samme er flere midler til kulturen.

Grünfeld afviser:

»Hvis vi ikke tager den bæredygtige omstilling meget seriøst, så vil det bliver dyrt. Vi har brugt jordens ressourcer allerede i august, vi er konstant i overtræk på jordens ressourcer - det er der ikke så mange, der sætter spørgsmålstegn ved. Man kigger mere på den klassiske krone-øre og BNP,« siger han og fortsætter:

»Vi rejser en meget seriøs vision for København over de næste 13 år, som er understøttet af FNs verdensmål. Alt kan ikke blive gennemført på en gang. Så vi kommer løbende til at prioritere. Men vi vil blive ved med at have modet til at tænke fem, ti og femten år frem. Det er en meget radikal måde at forestille, at København skal ændre sig på.«