Altanejer? Sådan får du en frodig altanhave

Drømmer du om en sand planteeksplosion på din altan til sommer, så er det nu, du skal finde havehandskerne frem.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: MOGENS LADEGAARD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Foråret er så småt på vej, og det betyder, at det er tid til at gribe fat i skovl og planteske for haveelskerne. Og her behøver du ikke føle dig udenfor, selv om du ikke har en stor og frodig have at gå ombord i.

En altan og en altankasse er nemlig ofte nok til at få den helt rigtige havestemning ind i hjemmet, og selv om vi stadig er i vintermånederne, er der masser at gøre allerede nu. Det forklarer Jesper Carl Corfitzen, der er havefaglig leder i Haveselskabet:

- Vi er stadig på den tidlige forkant, men inde i vindueskarmen kan man med fordel begynde at forspire det, man gerne vil have glæde af senere. Hvis man gerne vil have noget spiseligt på sin altan, kan det for eksempel være chilifrugter eller tomater.

Men også blomsterelskerne kan få gang i de grønne fingre allerede nu for at få det størst mulige blomsterflor på altanen.

- Lige nu vælter det frem med forårsløg, og det er en nem måde hurtigt at få nogle farver hjem på altanen. Derfor er det bare med at komme ud og flå for eksempel perlehyacinter eller narcisser ned fra hylderne i supermarkedet eller havecentret, siger Jesper Carl Corfitzen, der også anbefaler påskeklokker som særligt altanegnede.

Dog er der flere ting, du skal være opmærksom på, før du begynder at plante på altanen. Blandt andet om din altan er mest i skygge eller sol, for befinder den sig på skyggesiden, skal du gå efter de særlige skyggeplanter på planteskolen.

Derudover er det vigtigt at bruge rummelige altankasser og krukker, så dine planter og blomster har god plads til deres rodnet, fortæller haveeksperten.

God plads er der til gengæld ikke på 87-årige Tora Grubbs to altaner, der tilbage i 2013 blev kåret til Danmarks smukkeste af Politiken. Hun har nemlig så mange planter og blomster på dem, at hun ikke længere kan sidde derude, fortæller hun:

- Jeg har jo potter over det hele. Tidligere sad jeg derude og læste, men nu vil jeg hellere bruge pladsen på planterne.

Også Tora Grubb er så småt i gang med at gøre de to altaner på Bispebjerg i Københavns Nordvestkvarter forårsklar. Selv om hun er tidligere haveejer, har hun nemlig taget al haveglæden med videre til altanerne:

- Jeg kigger derud hver eneste dag, selv om det ikke blomstrer endnu. Det er jo en daglig glæde.

Med over 70 års haveerfaring og flere end 50 forskellige altanplanter opfordrer Tora Grubb også andre altanejere til at få mest muligt ud af altanerne ved at plante grønt på dem. Hendes bedste råd til en frodig altanhave er at sørge for, at planterne ikke står for tæt, og at der ikke gror ukrudt mellem dem.

Også havefaglig leder i Haveselskabet, Jesper Carl Corfitzen, anbefaler altanejerne at gå i sving med planteskeen. Og man behøver ikke have lige så meget erfaring som Tora Grubb:

- Er man uøvet, så skal man bare kaste sig ud i legen med planter, for man skal nok langsomt hen ad vejen finde ud af, hvad der virker på ens altan.

/ritzau/FOKUS