Alt tyder på terror efter skud mod ytringsfrihedsmøde

Én dræbt efter skud i København lørdag eftermiddag. Tre betjente såret. Thorning: Alt tyder på et terrorangreb. Politiet i menneskejagt i København.

Politiets teknikere arbejder på Krudttønden. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS BJORN LARSEN

Skud, drab, sårede betjente - og sandsynligvis terror - midt i København.

En fortsat ukendt gerningsmand trak lørdag eftermiddag automatvåben og skød et højt antal skud - op mod 40 - mod et debatmøde på Østerbro i kulturhuset »Krudttønden«.

En mand på 40 år blev dræbt, mens tre betjente blev såret ved skudangrebet. Politiet har ikke oplyst yderligere om den dræbte. De sårede politifolk meldes uden for livsfare.

Målet har formentlig været den svenske tegner, Lars Vilks, der tidligere har tegnet profeten Muhammed som en hund.

Politiet tager fortsat et forsigtigt forbehold for gerningsmandens motiv, men understreger, at sagen efterforskes som et terrorangreb.

»Alt tyder på, at angrebet var planlagt, og omstændighederne omkring skyderiet peger på, at der er tale om et terrorangreb,« hedder det i en pressemeddelelse fra Politiets Efterretningstjeneste.

Thorning: Fylder mig med vrede

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) skriver i en pressemeddelelse, at »alt tyder på,« at angrebet var »et politisk attentat og dermed en terrorhandling«.

»Mine tanker og dybeste medfølelse går til ofrene og deres pårørende. Politiet er i fuldt beredskab over hele landet. Alle ressourcer er sat ind,« skriver Thorning.

»Skudattentatet er en handling, som fylder mig med dyb vrede. Alt vil blive sat ind på at finde de skyldige og bringe dem for en domstol«.

Lørdag aften var Thorning kort tilstede ved Krudttønden og talte med pressen. Her bekræftede hun, at alle danske politikredse er i højeste alarmberedskab, og hun udtrykte bekymring overfor de næste par dage, der vil »teste vores sammenhold«.

»Sådan skal Danmark ikke være,« sagde Thorning med henvisning til angrebet.

På fri fod

Ifølge politiet er der tale om én gerningmand, der fortsat er på fri fod og muligvis stadig har et våben på sig.

Gerningsmanden flygtede ad Jagtvej i en mørk VW Polo med registringsnummeret AT 25919. Bilen blev efterfølgende fundet ved Borgervænget nær nr. 25 på Østerbro.

Politiet efterlyser en 25-30-årig mand på ca. 185 cm:

»Atletisk af bygning med arabisk udseende, men med lysere hud end normalt og med sort glat hår. Han var iført en sort eller mørkeblå skijakke og matchende bukser og formodentlig handsker. Han havde dækket nederste del af ansigtet helt op til øjnene med et partisan-tørklæde i farverne gul/orange og rød. Han medbragte et sort maskinpistol/maskingevær.«

Politiet beder folk om at ringe 114, hvis de har oplysninger om gerningsmanden.

Tegner meldes uskadt

Den svenske tegner Lars Vilks opholdt sig på cafe »Krudttønden« på Østerbro til arrangementet »Kunst, blasfemi og ytringsfrihed« og meldes uskadt.

En af arrangørerne bag lørdagens debatmøde med Lars Vilks fortæller, at hun gemte sig i Krudttøndens køkken sammen med kunstneren, der skuddene lød.

»Jeg lå i et kølerum og holdt Lars Vilks i hånden. Han var meget cool. Vi lå og fortalte hinanden dårlige vittigheder. Hans livvagter gjorde et formidabelt arbejde,« siger Helle Merete Brix, der er medarrangør af debatmødet og medlem af Lars Vilks Komiteen, til TV2 News.

Helle Merete Brix bekræfter, at de opfatter skudepisoden som et attentat.

»Folk reagerede faktisk meget roligt, og mødet fortsatte. Vi kunne ikke komme derfra, så derfor fortsatte debatmødet,« siger Helle Merete Brix.

»Det er en dramatisk og ubehagelig påmindelse om, hvad vi er oppe imod i disse tider,« siger hun.

Forsker: Minder om Charlie Hebdo, men...

Seniorforsker Lars Erslev Andersen, Dansk Institut for Internationale Studier, vil ikke udtale sig definitivt om motiv eller gerningsmænd, før der er kommet flere informationer om angrebet.

»Egentlig er det oplagt at se angrebet som rettet mod Lars Vilks, men vi ved det jo ikke. Det er klart, det var et voldsomt angreb, hvor en person blev dræbt, og man roligt sige, at det på nogle punkter minder om angrebet på Charlie Hebdo i Paris, som var rettet meget målrettet mod nerven på avisen,« siger Lars Erslev Andersen, men opfordrer til varsomhed.

»Vi ved, der er trusler både mod navngivne personer og mod Jyllandsposten og også mod Lars Vilks. Vi tror vel alle, at det var et attentat, men der kan jo være tale om galninge,« siger Lars Erslev Andersen.

Heller ikke politiets indsatsleder, Henrik Landebjerg, ville til aften udtale sig om der var tale om et terrorangreb mod mødet på Krudttønden.

Tjekket med metaldetektorer

Den franske amassadør var også i lokalet, da skudene faldt. Han skrev kort efter på Twitter, at han var i live.

Berlingskes reporter på stedet meldte efter angrebet om massivt politiopbud og adskillige ambulancer på stedet. Politiet afsøgte lørdag aften området med hunde og tungt bevæbnede teams.

Ifølge Jyllands-Posten blev alle tjekket med metaldetektorer, inden de kom ind til arrangementet.

Gerningsmanden nåede ikke ind til selve lokalet med Vilks. I stedet blev der afgivet skud mod entreen i cafeen.

Lad dem ikke skabe had

Angrebet har fået stor international opmærksomhed, og også danske politikere har taget afstand til angrebet. Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper skriver på Twitter.

»Skræmmende beretninger fra Østerbro. I dag af alle skal vi stå sammen om ytringsfrihed og demokrati,« mens De Radikales Zenia Stampe kalder sig selv »rystet«.

»Men lad dem ikke skabe had. Lad dem ikke skabe frygt. Lad dem ikke ryste vores stærke, åbne samfund. Lad os stå sammen!«

Liberal Alliances partiformand Anders Samuelsen skriver på Twitter:

»Terror, fanatisme og disrespekt for livet - det er hvad vi lige nu er vidne til i Kbh. Mine tanker går til de ramte og de pårørende«.

Venstres formand Lars Løkke Rasmussen skriver på Facebook, at han »fyldes med afsky og forfærdelse« og kalder angrebet »en fej handling«.

»I en svær tid må vi stå sammen og værne om vores værdier. I Danmark vil vi ikke give efter for vold og terror. Vi vil ikke lade os kue!«.