Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Hvis du går en tur langs den jyske vestkyst og kigger ned, kan du ikke undgå at få øje på de utallige plasticstumper, rebstykker, kondomer, skårede ølflasker, metaldåser og andet knap så godt fra havet, der ligger i sandet sammen med småsten, tang og et stykke rav eller to.
Der er skidt og ragelse her, der og alle vegne, ikke bare langs vestkysten fra Tønder i syd til Skagen i nord, men langs kysten i alle landene omkring Nordsøen eller Vesterhavet.
Det går ud over miljøet, det går ud over dyrelivet, det skæmmer kysten, det koster kassen at fjerne, og det er et så alvorligt problem, at der nu bliver gjort endnu et forsøg på at gøre noget ved det.
Det er organisationen KIMO Danmark, der med egne ord vil sætte »maritimt affald på den politiske dagsorden«.
KIMO Danmark henviser til, at 20.000 ton affald hvert år ender i Nordsøen, og at cirka 70 procent af affaldet synker til bunds, mens de sidste 30 procent enten skyller op på kysterne eller flyder rundt i havet.
Dertil kommer de mange, mange spande, river, sandsier og andre plasticlegesager, som sommerens badegæster i det vestjyske glemmer at få med hjem fra stranden.
KIMO Danmark er med i kommunernes internationale miljøorganisation, KIMO, og i første omgang udgiver KIMO en oplysningsfolder om svineriet i Nordsøen.
- Mange havpattedyr og fugle dør af svækkelse, kvælning eller drukning, fordi de sluger eller vikles ind i plastic, snor, net og liner. Plastic bliver med tiden til bittesmå stykker og partikler, som kan ende i mavesækken på havets dyr, hedder det bl.a. i folderen:
- Når mavesækken er fyldt op med plastic, vil dyret dø langsomt af underernæring og svækkelse, fordi der ikke er plads til naturlig føde, står der videre.
På samme måde fremgår det, at fiskere ofte fanger olietønder og malerbøtter, når de bundtrawler. Tønderne er gennemborede, så de kan synke, og overmalede for at skjule, hvilke skibe de stammer fra.
Ti af vestkystkommunerne er med i KIMO Danmark, og alene i 2004 brugte de små otte millioner kroner på at fjerne og bortskaffe strandaffald. I dag er regningen oppe på ti eller måske 20 millioner kroner om året, vurderer formanden for KIMO Danmark, Jørgen Nørby, der også er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Lemvig Kommune.
- Det er nødvendigt med en holdningsændring: Både i befolkningen og skibsverdenen. Havet er ikke en losseplads, understreger han.