Alt for mange dør af hjertestop

Pauser i behandlingen af akut hjertestop kan være dødelig og bør mindskes, viser ny undersøgelse.

Patienter ramt af hjertestop dør for ofte, fordi der opstår for lange behandlingspauser, når patienten skal ind i ambulancen.

Ofte er pausen på op til fire minutter, og det kan være dødeligt.

Det viser en omfattende test af danske ambulancebehandleres basale arbejde med genoplivning.

Konklusionen er, at god behandling af hjertestop kan blive bedre.

Dødeligheden i forbindelse med hjertestop udenfor hospital er meget høj. I Danmark er der cirka 3000 hjertestop udenfor hospital om året, og kun 6,5 procent overlever de første 30 dage, fremgår det af en ny videnskabelig rapport.

Det er Hjertemedicinsk Afdeling B, Århus Universitetshospital, Skejby, der i samarbejde med blandt andet Falck a/s, Kompetencecenter Nord, Rigshospitalet, Lægebilen i Århus og Universitetssjukhuset i Lund i Sverige har evalueret kvaliteten af ambulancebehandlernes basale genoplivning.

Projektgruppen har undersøgt, hvorvidt der er forskelle i behandlingen afhængig af, om ambulancebehandlerne arbejder alene eller samarbejder med paramedicinere, anæstesisygeplejersker eller læger.

Forskerne har opgjort resultaterne fra projektets pilotfase i januar 2009. Studieperioden omfatter imidlertid hele 2009, og analysen af resultaterne fra hele perioden ventes offentliggjort i løbet af 2011.

Det vigtigste fund i pilotfasen er, at der bliver ydet en god behandling af hjertestop udenfor hospital i Danmark. Imidlertid viser studiet også, at der er mulighed for at styrke behandlingen yderligere.

Særligt når patienterne skal ind i ambulancen, opstår der pauser i hjertemassagen, i visse tilfælde på op mod fire minutter. Ligeledes afbrydes hjertemassagen uforholdsmæssigt længe i forbindelse med hjerterytmeanalyse og under defibrillering (elektrisk stød mod hjertet).

Projektgruppen har som konsekvens af resultaterne planlagt yderligere undersøgelser, hvor forskerne gennem supplerende uddannelse og afprøvning af nyt udstyr vil søge at forbedre behandlingen yderligere.

/ritzau/