»Alt helligt og trygt er på en måde blevet voldtaget«

Mandag aften blev der holdt minde­højtidelighed til ære for ofrene i søndagens terrorangreb i Florida. Frygten må ikke tage over, siger formanden for Copenhagen Pride, der bakkes op af statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Mindehøjtidelighed foran den Amerikanske Ambassade i København for ofrene ved massakren i natklubben The Pulse i Orlando 13. juni 2016. Den amerikanske ambassadør, Rufus Gifford hilser på Pernille Skipper fra Enhedslisten. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En mand går forbi bygningen, stopper op, laver korsets tegn og går videre.

Under de meterhøje hegn ved siden af indgangen til den amerikanske ambassade i København blafrer flammen fra et par stearin­lys mandag eftermiddag i den stille vind. En bunke blomster ligger side om side med et lamineret papir, hvorpå der står »Love Wins« skrevet i regnbuens farver. Flaget på ambassadens tag er på halv.

Få hundrede meter derfra står Lars Henriksen, formand for Copenhagen Pride, i en blomstret skjorte med dertilhørende grøn butterfly og rød blazer. Han er med til at arrangere mandag aftens mindehøjtidelighed til ære for ofrene i søndagens terrorangreb mod homo-natklubben Pulse i Orlando i Florida.

»Det er nærmest ubegribeligt. Jeg synes jo, at LGBT-bevægelsen (Lesbian, Gay, Bisexual og Transgender, red.) er noget af det mest fredelige i hele verden. Man kan slet ikke forstå, at det er os, der lige pludselig bliver udsat for sådan noget. Det, synes jeg, er helt uforståeligt. Samtidig ved jeg også godt, at der er rabiate religiøse mennesker, som har virkelig svært ved at forstå, hvem vi er,« siger han og forklarer, at søndagens terrorangreb har sat sine tydelige spor blandt bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner verden over.

»Der er en stemning i LGBT-bevægelsen af, at der er en person, som har bevæget sig ind et på vores meget, meget private enemærker. I LGBT-miljøet er vores barer og mødesteder i verden meget vigtige for os, fordi det er der, vi møder vores selvvalgte familie. Det er måske specielt udtalt i USA, hvor mange nok har oplevet, at deres familie har smidt dem ud og ikke vil have noget med dem at gøre. På den måde føles det, som om den her mand er kommet ind i vores helt private hjem og har begået en voldsom forbrydelse. Alt helligt og trygt er på en måde blevet voldtaget,« lyder det fra Lars Henriksen, som nægter at lade frygten tage over.

»Vi skal blive ved med at insistere på at være åbne. Vi skal blive ved med at holde hinanden i hænderne. Der er kun én vej frem til at nedbryde fordomme, og det er, at vi er synlige,« siger han.

SE BILLEDER FRA ARRANGEMENTET HER

Samme budskab havde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da han mandag aften besøgte den amerikanske ambassade i Danmark for at lægge blomster og vise respekt for ofrene og befolkningen i USA.

»Er der en homoseksuel, der ikke tør at gå ind i på en homoklub i København en fredag aften for at drikke en øl på grund af det her, så har vi givet ind. Det må vi ikke gøre. Vi skal stå sammen, og i denne sag skal vi sende et signal om, at vi ikke vil finde os i, at man angriber den unikke ret. Vi skal kæmpe for tolerance,« sagde statsministeren, der ikke lagde op til ekstra beskyttelse af det homoseksuelle miljø i Danmark som følge af hændelsen i Orlando.

»Politiets Efterretningstjeneste gør sammen med vores andre myndigheder alt, hvad de kan for at holde et overblik over, hvad det er for et trusselsbillede, der er i Danmark. Det er højt, og det, der er sket i USA, har ikke givet anledning til at ændre det,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

Inden han når at fortsætte, ringer hans telefon. Det lader til, at naboen har fundet en løsning på den manglende strøm til aftenens arrangement.

»Så jeg er nødt til at løbe,« siger Lars Henriksen og spæner videre.

Blandt de inviterede talere til mindehøjtideligheden var den amerikanske ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, ligesom både formand for SF, Pia Olsen Dyhr, og teknik- og miljøborgmester i København, Morten Kabell, også skulle holde tale.