Alt for få vil være folkeskoleledere

Landets folkeskoler har svært ved at besætte stillinger som skoleleder, og det er kritisk, da mange skoleledere er på vej på pension de kommende år.

Mindst 200 skoleledere vil i de kommende år hvert år forlade deres skole og arbejdsmarkedet for at gå på pension. Det bekymrer både skoleledere, lærere og kommunernes forening, KL, da der samtidig allerede nu er så få kvalificerede ansøgere til ledige stillinger som skoleleder, at stillinger må genopslås, og skoler må drives videre af midlertidige ledere, skriver Jyllands-Posten.

Forskningsleder på professionshøjskolen VIA Andreas Rasch-Christensen forklarer, at udsigten til mangel på kvalificerede skoleledere især er kritisk i disse år, efter at skolereformen er indført.

»Skolelederne har fået en ny, central rolle med skolereformen – de har fået mere ansvar og større betydning for skolen og dermed for eleverne. Forskningen viser, at læreren spiller den vigtigste rolle for elevernes læring, men tæt fulgt af skolelederen,« siger forskningschefen.

Ifølge formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal er årsagen til den manglende interesse for at søge en stilling som skoleledere, at landets folkeskoler de seneste år er vokset, og derfor er det en stor mundfuld at skifte et lærerjob ud med jobbet som leder for for eksempel 200 ansatte og et budget på 100 millioner kroner om året.

Formand for overenskomstudvalget i KL, Michael Ziegler vil gerne drøfte en eventuel kampagne med Skolelederforeningen for at tiltrække flere ansøgere, men påpeger også, at kommunerne bør arbejde med at dyrke ledertalenter blandt lærere på skolerne, skriver Jyllands-Posten.