Almene boliger skal sælges

Regeringen vil tvinge de almene boligselskaber til at sælge boliger til lejerne. Til personlig frihed hører ejendomsretten, mener finansministeren. Københavnsk V-borgmester er klar til at gå i front.Kramer: Regeringen vil skabe ghettoerJuridisk kaos ved salg af almene boliger Baggrund: Almennyttige boliger privatiseres Borgmester: Boligsalg katastrofalt for KøbenhavnOdense positiv overfor boligsalg

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

mkring 950.000 mennesker bor i dag i 510.000 almene boliger, der ejes af landets boligorganisationer. På landsplan findes der omkring 750 almene boligorganisationer med i alt 8.000 selvbestemmende afdelinger, hvor beboerne altså har flertal i bestyrelserne. En del af boligerne er oprettet som andelsboligforeninger, andre som selvejende boligselskaber - og andre igen som garantiselskaber. I praksis er der ikke den store forskel. Når der bygges nye almene boliger betaler kommunen en såkaldt grundkapital, mens staten står for ydelsesstøtte - og beboerne for resten af pengene.

Helt i tråd med statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) nytårsbudskab om større frihed til den enkelte borger får 950.000 danskere nu chancen for at komme til at eje deres egen bolig. Den nye regering vil med et lovindgreb tvinge de almene boligorganisationer til at sælge ud af deres 510.000 boliger, hvis de nuværende lejere ønsker at købe dem.

Dermed forsøger den borgerlige regering i et stærkt ideologisk opgør reelt at rette et dødsstød mod den almene boligbevægelse med stærke bånd til Socialdemokratiet - for i stedet at overlade »fællesskabets ejendomsret« til den enkelte borger.

»Det har noget med selvværd at gøre. Med til personlig frihed hører ejendomsretten. Her kan folk selv bestemme og bygge til. Flere får retten til at eje deres egen bolig. Det skal være et tilbud - men ikke en pligt. Vi vil komme med en lovgivning, som giver folk ret til at overtage deres bolig - enten som andelsbolig eller ejerbolig, som skal kunne belånes som enhver anden ejendom,« siger finansminister Thor Pedersen (V).

Regeringen vil også kigge kritisk på de milliarder, som det offentlige hvert år bruger på byfornyelse og renovering af boliger. For byfornyelse er betydeligt dyrere end at bygge nyt - men det skaber ikke flere boliger i en tid med boligmangel. Derfor er det på tide at »lade fornuften sejre«, siger ministeren uden at uddybe.

Han er klar til at føje sin partifælle i København, bygge- og teknikborgmester Søren Pind, for at lade hovedstadskommunen blive spydspids i projektet med at sælge almene ejendomme.

Borgmesteren sammenligner med ejendomsselskabet Tor, som op gennem 1990erne solgte 20.000 kommunale boliger til især beboerne selv.

»Da folk fik deres egen bolig, passede de på den og gjorde den i stand. Det her er en rambuk lige i hjertet af den almene boligbevægelse,« siger borgmester Søren Pind.

Adm. direktør i Boligselskabernes Landsforening, Gert Nielsen, kalder sagen dybt kontroversiel og siger, at boligorganisationerne vil gøre alt for ikke at blive tvunget til at sælge. »Det bliver ikke med vores gode vilje. Vi vil da ikke frivilligt sælge alle vores ejendomme. Det forbløffer mig også, at Thor Pedersen allerede nu har alle svarene, når regeringen har bebudet, at et udvalg skal kulegrave sagen,« siger han.

Flere kilder i boligbevægelsen peger på, at det bliver umuligt for kommunerne at opfylde forpligtelserne med at anvise socialt svage borgere til ledige almene boliger.