Alliancen rødmer

De kalder sig borgerlige og vil pege på statsminister Anders Fogh Rasmussen, men bortset fra skatten er programmet punkt for punkt mere rødt end blå.t Og Khader fik i går sagt, at det er »næsten ultimativt«, at asylcentre skal nedlægges. Det vil V og DF under ingen omstændigheder.VIDEO: Politisk program fra Ny Alliance

Det er »næsten ultimativt« for Ny Alliance, at Danmark i fremtiden kun skal have ét asylcenter. Afviste asylansøgere, der ikke kan sendes hjem skal ud at bo blandt danskerne, fortalte Naser Khader, da Ny Alliance i går præsenterede sit partiprogram. Foto: Kristian Sæderup Fold sammen
Læs mere

Naser Khader og Ny Alliance kan få et større forklaringsproblem, hvis de ender med at pege på statsminister Anders Fogh Rasmussen (V). På pressemødet i går, hvor politikken blev præsenteret, fik Khader sagt, at det er »næsten ultimativt«, at asylcentrene kommer væk.

Det krav bliver lodret afvist af både Venstre og Dansk Folkeparti.

»Vores politk er, at der skal være asylcentre, og vi har ingen planer om at lukke asylcentre. Det er ikke en politk, vi vil acceptere,« fortæller Venstres politiske ordfører, Troels Lund Poulsen.

Og endnu værre modtagelse får det »næsten ultimative krav« hos Dansk Folkeparti. Devil heller ikke accpetere en aftale, der bare pynter lidt på forholdene for asylcentrene.

»Jeg ved ikke, hvad det vil sige at være næsten ultimativ. Altså, det svarer til at være halvt gravid. Men det kan han ikke komme igennem med. Sådan er det. Det er fuldstændig utænkeligt, og vi har jo allerede forbedret vilkårene på asylcentrene,« svarer Pia Kjærsgaard.

Hjerteblod
Naser Khader anser netop forholdene på asylcentrene som hjerteblod. Han forklarer, at han selv har boet på på et.

»Jeg er ligeglad med Pia Kjærsgaard. Det er en sag, der optager os rigtig meget. jeg har selv været på asylcentrene og alene boformerne er forfærdelige. Det er så vigtigt for os, og derfor siger jeg, at det er næsten ultimativt,« siger Khader, der ikke vil acceptere lappeløsninger med mere plads til beboerne.

»Nej, de skal bo ude blandt os andre. De skal have arbejde og mulighed for uddannelse. Det står vi fast ved,« siger Khader.

Derimod er Socialdemokraterne og resten af venstrefløjen anderledes positive. Socialdemokraterne vil gerne give tilladelse til, at asylansøgerne bor udenfor centrene og får et arbejde.

Aamund er tilfreds
En af støtterne er erhvervsmanden Asger Aamund, som tidligere har været ude med kritik. Han er overordnet tilfreds, men bekymret over, at Khader begyndte at tale om »næsten ultimativt«.

Var det for ultimativt formuleret?

»Ja, men jeg tror også, de kommer til at bløde den formulering lidt op. Jeg tror bare gerne, at de vil have regeringen til at komme med nogle hensigtserklæringer, hvis de skal samarbejde efter et valg.«

Afviser at være rød
Kigger man listen igennem over partiets forskellige forslag, så henvender langt de fleste sig til venstrefløjen, selv om partiet har valgt at kalde sig for borgerligt. Og sigende er det da også, at mens alliancen har store problemer med Venstre og Dansk Folkeparti, så siger SFs gruppeformand Ole Sohn friskt:

»Vi står indholdsmæssigt på linje på mange områder.«

Højere ulandsbistand, gratis skolemad, obligatorisk lektiehjælp, modersmålsundervisning, lavere moms på frugt og grønt, enlige forsørgere med børn under 12 år skal kunne få hjemmeservice til halv pris osv. er røde forslag,

Gitte Seeberg, medstifter af partiet, afviser, at alliancen er rød: »Det er jeg ikke enig i. Vi har ikke lavet vores program, så det hælder til den ene eller den anden side. At man gerne vil have et ordentligt miljø og en sundhedssektor, der fungerer, det anser jeg ikke for at være venstreorienteret. Det er bare sund fornuft,« siger hun.