Alle udvisninger af børn sættes i bero

Ny politisk aftale gør op med udvisninger af børn. Samtidig sættes alle udvisninger af børn omgående i bero, indtil de nye regler træder i kraft til sommer. Dansk Folkeparti er dybt kritisk.

Phatteera på syv år bliver ikke udvist. Den jævnaldrende Zichun kan snart vende tilbage til Danmark efter at være blevet udvist til Kina. Og otte-årige Ripa kan formentlig også blive i landet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hun var bare syv år, da hun blev udvist af Danmark, adskilt fra sin mor og sendt tilbage til Kina. Men snart kan Zichun og hendes mor Xinling, som Berlingske har fulgt i mere end et halvt år, igen få lov at bo sammen.

Det samme gælder for 13-årige Sirapat, som har boet i Thailand, siden han blev udvist sidste år.

Også syv-årige Phatteera fra Herning, som stod til at blive udvist, kan nu fortsætte sin skolegang i Danmark.

Den nye aftale, som regeringen, Enhedslisten og Liberal Alliance indgik torsdag, gør det nemlig nemmere for børn under otte år at få familiesammenføring i Danmark. Og samtidig betyder aftalen, at alle sager om udvisning af børn sættes i bero, indtil de nye, lempeligere regler træder i kraft inden sommerferien, bekræfter formanden for Udlændinge- og Integrationsudvalget, Trine Bramsen (S).

Selvom de radikales udlændingeordfører, Zenia Stampe, havde håbet på endnu mere, er hun stolt af aftalen:

»Nu gør vi op med de urimelige regler på området, der har bragt mange familier i en helt fortvivlet situation. Vi slår i stedet fast, at små børn altid skal have ret til at bo med deres forældre i Danmark, og at velintegrerede forældre også kan få større børn hertil,« siger hun.

»Tåbelige regler«

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, kalder aftalen et skridt i den rigtige retning:

»Der er ingen tvivl om, at aftalen i dag er en væsentlig lempelse af nogle alt for stramme regler, og at langt flere børn vil få mulighed for at leve sammen med deres far eller mor i Danmark,« siger hun.

Ligesom Zenia Stampe havde Johanne Schmidt-Nielsen dog gerne set, at regeringen gik endnu længere:

»Lige siden de tåbelige regler på området blev indført i 2004, har vi været imod hele ideen om, at integrationsvurdere børn,« siger hun.

Helt konkret kan børn op til otte år fremover familiesammenføres uden en såkaldt integrationsvurdering. Siden V, K, S og DF i 2004 strammede reglerne, har det været sådan, at et barn af indvandrere kunne nægtes familiesammenføring, hvis der var gået mere end to år fra farens eller morens ankomst til Danmark, til barnet selv kom hertil - den såkaldte to-årsregel. Reglen bliver dog ikke afskaffet, men lempet.

Justitsminister Morten Bødskov (S) siger, at det er regeringens grundlæggende holdning, at børn og forældre skal kunne leve sammen i forbindelse med en familiesammenføring.

»Jeg er derfor meget tilfreds med, at vi nu gør op med en politik, der gradvist har mistet fokus og i stedet er blevet rettet mod at skabe stadigt mere meningsløse hindringer for selv små børns muligheder for et liv med en forælder her i landet,« siger han.

206 små børn udvist

I 2010 blev 206 børn under 12 år udvist fra Danmark. Med dagens aftale skal Udlændingestyrelsen til at se mere på børnenes tarv og individuelle situation, end den gjorde tidligere, fastslår Zenia Stampe.

For eksempel skal forældrenes arbejde, danskkundskaber og uddannelse kunne spille positivt ind på, om barnet får opholdstilladelse.

Et andet punkt, som er blevet lempet, handler om de omstridte genopdragelsesrejser, hvor et indvandrerbarn sendes til hjemlandet i længere tid. I dag mister barnet automatisk sin opholdstilladelse efter tre måneder i udlandet, men kommer nu til at kunne få opholdstilladelsen tilbage hvis »barnet har sit netværk og levet størstedelen af sit liv i Danmark.« 

»Børn skal ikke straffes, fordi deres forældre træffer forkerte beslutninger på deres vegne og sender dem på genopdragelsesrejse,« siger Zenia Stampe.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, er dybt kritisk over for hele familiesammenføringsaftalen. Han kritiserer den dog særligt for at give frit lejde til, at indvandrere sender deres børn på genopdragelsesrejser:

»Det er fatalt, at den røde regering og dens halehæng reelt afskaffer de stramninger, som den tidligere regering og Dansk Folkeparti har gennemført for at komme genopdragelsesrejser til livs,« siger han.

Dansk Folkeparti har fremsat et beslutningsforslag i Folketinget om at fratage forældrene deres danske opholdstilladelse, hvis de sender deres barn på genopdragelsesrejse.