Alle tiltalte dømt for æresdrab på Ghazala

Skyldig Efter flere uger med modstridende forklaringer, nervøse vidner, telefonoplysninger og ventetid, blev spændingen i går udløst i Østre Landsret. Og nævningetinget kendte alle skyldige i drab og drabsforsøg.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De tolv nævninges afgørelse var i går entydig og klar - de ni tiltalte er alle skyldige i at have planlagt og samarbejdet om det drab på Ghazala Khan og drabsforsøg på hendes mand Emal, som blev beordret af hendes far tilbage i september sidste år.

Et drab, der skulle genoprette familiens tabte ære, efter at Ghazala var stukket af hjemmefra og havde giftet sig med sin forbudte kærlighed. Og dermed er der skrevet retshistorie - for første gang nogensinde i Nordeuropa er det lykkedes at få dømt så mange mennesker for et drab begået i ærens, selvom kun en person udførte selve drabet.

Ghazalas far er ud over at være dømt for at have beordret drabet også blevet kendt skyldig i endnu et drabsforsøg på Ghazalas mand Emal - nemlig for efter skudepisoden på Slagelse Banegård at have opfordret flere personer til at lede efter den sårede Emal på flere hospitaler og sygehuse.

Forsvarers anmodning afvist
De ni tiltalte kan nu se frem til mange års fængselsstraf - strafferammen for drab ligger mellem fem år og livstid. Syv af forsvarerne sendte ellers i går nævningene i voteringsværelset endnu en gangfor at tage stilling til, om deres klienter skulle eller kunne idømmes en straf under strafferammen, fordi deres medvirken havde været mindre væsentlig.

»Det er Ghulam (Ghazalas far, red.), der tager beslutningen. Det er Akhtar (Ghazalas bror, red.), der udfører beslutningen. De øvrige deltagere må siges at være af underordnet karakter,« lød argumentationen fra tantens forsvarer, Kristian Baagø.

Men det fik han ikke meget ud af. Nævningene afviste muligheden for lave straffe for alle andre end den 29-årige taxichauffør, der kørte bilen med Ghazalas bror til Slagelse, hvor drabet fandt sted.

Retssagen fortsætter i dag, hvor der skal tages stilling til straflængde samt spørgsmål om udvisning for de tre tiltalte, der ikke er danske statsborgere.Leder, Magasin side 8