Alle skal være trygge ved IT

Vi skal forstå, hvordan ny teknologi kan hjælpe os. Erhvervs- og vækstministeren er klar med udspil til at sikre ordentlige internetforbindelser og mobildækning, så vi kan bo og arbejde overalt.

Der ligger en kæmpe opgave i at få danskerne ordentligt oplyst om, hvad de digitale muligheder kan betyde for os alle. Erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) vil strække sig langt for at få lyset til at gå op for danskerne – mens administrerende direktør i IT-Branchen, Morten Bangsgaard, kommer med råd om finjusteringer. Foto: Torkil Adsersen Fold sammen
Læs mere

Danskerne og landets virksomheder skal se lyset og tage de digitale muligheder til sig uden at være bange for, at det koster arbejdspladser, eller at man ikke fremover vil møde levende mennesker. Det vil sikre større velfærd, forhindre affolkning i yderområderne og stille os bedre i den internationale konkurrence. Derfor er det altafgørende, at Danmark får forbindelserne i orden – til hele landet.

Sådan lyder udmeldingen fra erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF), som i den kommende uge fremlægger et længe ventet udspil, der skal sikre bedre mobil- og bredbåndsforhold i hele landet.

»Danmark skal hænge sammen, så udvikling er mulig i både det private og det offentlige i hele Danmark. Her er IT lige så vigtig som andre infrastrukturer. Derfor skal vi have velfungerende bredbånd og velfungerende muligheder for at være mobile. For kommunerne er IT muligheden for modernisering, effektivisering og udvikling til gavn for borgerne. Det er en samfundsmæssig bevægelse, og ambitionen er, at Danmark skal hænge sammen, så vi kan fastholde arbejdspladser i yderområderne og f.eks. kan sidde på Lyø og have samarbejdspartnere i Bangladesh,« siger Annette Vilhelmsen.

Hun ser en masse potentialer men anerkender, at der samtidig er en del usikkerhed om og utryghed ved, hvad de nye muligheder betyder.

»Vi skal turde tage fat, hvor folks usikkerhed er størst: »Hvis alt digitaliseres, forsvinder menneskene så?« Eller: »Hvis alt i plejesektoren bliver til telemedicin (fjernbehandling via videoforbindelse, red.), kommer jeg så ikke mere ind på sygehuset og snakker med lægen?« Der ligger simpelt hen en opgave i at forklare, at dette kan hjælpe og samtidig frigøre ressourcer. Hvor der er brug for hænder og personlig kontakt, bliver den jo ikke erstattet af teknologi, men forhåbentlig hjælper teknologien til at bruge kræfterne bedre. Hvis f.eks. jeg er kronisk syg og bor på Nordlangeland, er jeg tryg ved, at jeg kan komme i kontakt med nogen og ikke skal køre til Odense hver gang,« siger ministeren.

IT skaber nye job

En undersøgelse fra Dansk Erhverv viser, at flere end hver tredje danske virksomhed har forbedret bundlinjen på grund af digitalisering. For et år siden var det kun hver femte.

»Undersøgelsen afliver myter om, at man med IT effektiviserer så meget, at der ikke er nye job. Faktisk skaber IT nye job, og samtidig kan man udvikle de arbejdsprocesser, der slider på medarbejderne, så folk kan beholde deres job længere. Mange er dog stadig usikre på, om de tør give sig i kast med digitalisering. Man skal lytte til den bekymring, og det kræver en stor indsats at få flere til at se fordelen. Når data først foreligger, kan man trække på dem flere gange, de kan udveksles, og de er beskyttet. Så man skal se potentialet i usikkerheden,« siger erhvervs- og vækstministeren.

Kan du gøre noget for at skubbe på ud over at tale vigtigheden op?

»Vi kommer med et udspil meget snart. Der er et kæmpe behov. Vi har et ønske om, at Danmark er bundet rigtigt godt sammen med en velfungerende infrastruktur. Den skal bare være væsentligt bedre fungerende end i dag. Desværre er der mange eksempler på, at små og mellemstore virksomheder og landbruget oplever store problemer, når der er dårlig dækning. Det hindrer ens motivation for at udvide og investere. Endelig er der hele uddannelsessituationen: Den milliard, der er sat af til uddannelse, er der stort behov for. En produktionsvirksomhed har brug for, at medarbejdere har IT-færdigheder, for væsentlige dele af produktionen styres i dag digitaliseret,« siger Annette Vilhelmsen.

De syv vækstteams, som regeringen har nedsat, peger alle på nødvendigheden af større brug af ny teknologi.

Det finder Morten Bangsgaard, administrerende direktør for brancheforeningen IT-Branchen, ganske forståeligt.

»Dette er en helt overordnet omstilling af erhvervslivet til at bruge digitaliseringens og teknologiens muligheder, så vi sikrer, at dansk erhvervsliv står rigtigt stærkt i de kommende år. Samtidig skal borgerne opleve bedre service og flere hænder. Det kan teknologien hjælpe med, og heldigvis har flere allerede set lyset,« siger Morten Bangsgaard.