Alle hjemløse skal have en varm vinterseng

Regeringen vil her til vinter have sikret alle hjemløse senge nok, siger socialministeren.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Både danske og udenlandske hjemløse uden opholdstilladelse skal i de kommende vinternætter sikres tag over hovedet og en varm seng.

Det siger socialminister Karen Hækkerup (S). Hun vil "hurtigst muligt" indkalde Folketingets såkaldte satspuljepartier for at få afsat penge til flere nødherberger.

- Der er ikke nogen, der skal blive mødt af en lukket dør og ligge ude i kulden, siger Karen Hækkerup.

Det var der sidste år. Da hjalp private og kirker med varme stuer flere steder i landet, fordi de etablerede herberger var fyldt op, og hjemløse frøs i de hårde vinternætter til udbredt harme i offentligheden.

I modsætning til andre steder i Europa døde ingen herhjemme af kulde.

Socialministeren oplyser, at også udenlandske hjemløse skal have adgang til nødherbergerne. Loven forbyder ellers de frivillige organisationer, der modtager offentlige tilskud, at give husly til udenlandske hjemløse.

I Københavns Kommune var der opholdssted for knap 1500 af landets omkring 5000 hjemløse ved den seneste optælling

Her siger hjemløsechef Steen Bo Pedersen, at ministerens plan kan hjælpe nogle hjemløse, som ellers ville være efterladt på gaden.

- Når det bliver kendt, at alle kan få husly, så vil det måske trække nogle udlændinge hertil, som ellers ikke var kommet. Men det er en balance, man må afveje, siger hjemløsechefen.

Han påpeger, at kommunen arbejder sammen med ambassaderne om at hjælpe udenlandske hjemløse tilbage til deres hjemlande for at blive taget hånd om der.

Da det private herberg i København En varm Seng lukkede i foråret på grund af økonomiske problemer, stod 80 faste brugere uden tag over hovedet.

Og det er omkring det antal senge, der bliver ekstra brug for i København i de koldeste vintermåneder, siger Steen Bo Pedersen.

I København er der omkring 350 faste sengepladser på rent kommunale eller kommunalt støttede herberger.

/ritzau/