Alle 98 – nej, 99 borgmestre – er nu udpeget

John Dyrby Paulsen (S) og Villum Christensen (LA) får ifølge planen hver to år som borgmestre i Slagelse Kommune. Dermed er borgmestrene udpeget i alle landets kommuner.

Foto: Claus Bech. Klokken 2.48 på valgnatten meddelte John Dyrby Paulsen (A) på Slagelse Rådhus, at han ville blive ny borgmester efter Regions- og Kommunalvalget 2017, onsdag den 22. november 2017. Men han var lovligt tidligt ude med nyheden. (Foto: Claus Bech/Scanpix 2017)
Læs mere
Fold sammen

Artiklen er opdateret d. 9. nov. med tilrettet grafik, efter borgmesterposten i Fanø Kommune gik til Alternativet og ikke en lokalliste.

Så faldt den sidste brik på plads. Alle 98 kommuner har nu fået udpeget borgmestre.

Sidste skud på stammen var Slagelse Kommune, hvor der ifølge TV Øst er blevet enighed om at dele borgmesterposten, så John Dyrby Paulsen (S) og Villum Christensen (LA) ifølge planen hver får to år.

Det sker efter ni dages forhandlinger.

Allerede på valgnatten lod situationen i Slagelse til at være afklaret, da John Dyrby Paulsen (S) gik ud og erklærede sig som ny borgmester.

Men morgenen efter dukkede mandatet fra Radikale Venstre ikke op til mødet, hvor den endelige aftale skulle underskrives.

Liberal Alliances Villum Christensen vaklede mellem to ønsker. På den ene side ønskede han ikke at støtte borgmester Sten Knuth (V), som han har kaldt en »dårlig leder«. På den anden side ville LA-politikeren heller ikke at udgøre det sidste mandat, der pegede på en borgmester fra rød blok.

Det var starten på et forhandlingsforløb, der gik i hårknude, men som nu er landet med den specielle løsning om at opdele valgperioden i to gange to år.

Det giver følgende resultat på landsplan fra starten af næste år: Rød blok har 50 borgmesterposter i alt, mens blå blok sidder på 46 poster, og lokallisterne har tre.

Før valget havde blå blok ellers flest.

Sådan fordeler de 98 borgmesterposter sig på partier

Bemærk: Slagelse Kommmune er her talt med til rød blok, fordi John Dyrby Paulsen (S) tager de første to år.

Se det rød-blå borgmesterkort