Alkoholtest er populær som aldrig før: »Vi har oplevet en helt vanvittig stigning efter nedlukningen«

Hos Alkohol & Samfund oplever man lige nu, at »helt uhørt mange« ønsker at teste deres alkoholvaner. Rådgiverne har ligeledes flere danskere i røret end normalt.

»Der er mange af dem, som før har haft alkoholproblemer, som er faldet i vandet igen,« siger Bjarne Stenger Elholm, der er daglig leder af Alkohol & Samfunds Alkolinjen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Rønde/Ritzau Scanpix

Selv om fester og sociale sammenkomster de seneste uger har været sat på pause, skænker danskerne sig stadig gerne et glas.

Og måske flere, end de burde.

Det tyder de mange besøg på Alkohol & Samfunds alkoholtest i hvert fald på.

Siden Danmarks nedlukning 11. marts har 1.025 danskere i gennemsnit taget testen dagligt. Normalt plejer alkoholtesten at have 29 besøg fra danskere på en uge.

Bjarne Stenger Elholm, leder af Alkolinjen

»Det er et udtryk for, at folk gerne vil vide, om det er ved at stikke helt af for dem, fordi de har fået et forhøjet forbrug.«


Alkoholtestens popularitet er kommet bag på Alkohol & Samfund. Det fortæller kommunikations- og presseansvarlig Ida Fabricius Bruun.

»Vi har oplevet en helt vanvittig stigning efter nedlukningen med helt uhørt mange, der har taget testen. Det har virkelig overrasket os,« siger hun.

Alkoholtesten er godkendt af WHO og giver danskerne et overblik over deres alkoholvaner, og hvilken påvirkning forbruget har på deres omgivelser.

Selv om flere viser interesse for testen, afviger resultaterne dog ikke meget fra før nedlukningen.

»Dem, der tester, drikker ikke meget mere eller er mere afhængige, end de plejer at være. Der er bare kommet flere, der åbenbart tænker, at det er en god idé at undersøge, hvordan deres alkoholforbrug egentlig er,« siger Ida Fabricius Bruun.

Ifølge Bjarne Stenger Elholm, der er leder af Alkohol & Samfunds Alkolinjen, kan de mange besøg skyldes flere ting.

»Jeg tænker, det er et udtryk for, at folk gerne vil vide, om det er ved at stikke helt af for dem, fordi de har fået et forhøjet forbrug. Det kan også være et udtryk for, at man er bekymret for sit liv i de her coronatider, så man får lyst til at tjekke op på nogle ting,« siger han.

Stigning af henvendelser på telefonen

Foruden en stigende interesse for onlinetesten, har rådgiverne hos Alkohol & Samfund også flere danskere i røret, der er bekymrede over deres alkoholvaner.

Hos Alkolinjens telefonrådgivning var der ifølge Bjarne Stenger Elholm en stigning på ti pct. i sidste uge af brugere med egne alkoholproblemer.

»Normalt har vi 50 pct. af »de drikkende« og 50 pct. pårørende, der ringer ind. Men nu ser vi altså, at der er en del flere af de drikkende på telefonerne,« siger han.

Mange af henvendelserne drejer sig om tilbagefald, fortæller Bjarne Stenger Elholm.

»Der er mange af dem, som før har haft alkoholproblemer, som er faldet i vandet igen. Det er en overvejende del af dem. Jeg tror meget, det handler om, at man ikke har de her hjælpemuligheder, som der normalt er. Alkoholbehandlingen derude giver eksempelvis kun samtaler over telefonen, så der er ikke længere et fysisk fremmødested,« siger han.

Hvis man i disse uger bekymrer sig over, om der ryger lidt for meget alkohol indenbords, har Bjarne Stenger Elholm et godt råd:

»Man kan begynde at skrive ned, hvor meget man egentlig drikker. Ved at monitorere ens alkoholforbrug kan man finde ud af, hvor højt og voldsomt det måske er.«

»Man kan også læse noget litteratur, der kan beskrive nogle af de her ting og lave nogle faktatjek på de følelser, man har, når man har lyst til at drikke, så det ikke bare kører automatisk,« siger han.