Ali vil tilbage til Irak: »Europa har behandlet mig som et dyr«

Siden flugten fra Islamisk Stat er han blevet tæsket og afvist hele vejen op gennem Europa. Nu er den 29-årige indretningsdesigner brudt sammen på hovedbanegården i København - afvisningen i Sverige fik bægeret til at flyde over.

Flygtninge på Hovedbanen fotograferet fredag den 13. november 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ali Hassan kigger fortvivlet ind i den røde murstensvæg på hovedbanegården i København.

Hans sidste gnist af håb om at blive genforenet med sin familie i Finland blev slukket ved den svenske grænsekontrol, hvor han tidligere på dagen blev afvist. Nu står han knækket tilbage i Danmark.

»Jeg havde hørt så meget godt om Europa,« siger den 29-årige indretningsdesigner til Berlingske:

»Men Europa har behandlet mig som et dyr. Nu vil jeg tage tilbage til Irak.«

Ali Hassan fortæller, at han flygtede fra sit hjemland, da Islamisk Stat indtog hans landsby i Kirkuk-provinsen, hvor den Irakiske hær og kurdiske Peshmerga-styrker i øjeblikket ligger i krig med Islamisk Stat.

Ifølge den desillusionerede irakers beretning er han flere gange blevet tæsket på rejsen op gennem Europa, og blandt andet blev han ved grænsen mellem Østrig og Ungarn slået i ansigtet og på munden.

Hans plan har været at nå til Finland, hvor har familie. Tanken om at skulle søge asyl alene i et andet nordisk land, kan han ikke overskue.

»Nu tager jeg tilbage til Irak,« gentager den 29-årige, som tydeligvis har lidt et alvorligt knæk af den strabadserende rejse.

Siden Sverige onsdag klokken 12 indførte midlertidig grænsekontrol, er mindst 50 personer blevet afvist ved øresundsforbindelsen og lige som Ali Hassan sendt tilbage til Danmark.

Fredag har dansk politi ifølge iagtagere optrappet patruljering på banegården, og derudover står privatpersoner klar til at byde flygtningene velkommen og hjælpe dem med vand, mad og vejledning.

Beskeden fra flere af de flygtende lyder, at deres destination er Norge eller Finland, og lige som Ali Hassan er de fortvivlede over, at Sverige har blokeret for den port til deres fremtid, som de havde satset alt på at nå.

En gruppe af de private personer, som er mødt op for at hjælpe flygtningene på banegården, tager hånd om 29-årige Ali Hassan. Kort efter dukker politiet op og giver ham valget mellem at blive registreret i Danmark eller blive anholdt og tilbageholdt i 72 timer. Betjentene eskorterer ham væk fra banegården.