Alexander blev taget med kejsersnit

Deres første søns fødsel var meget hård mod både barn og mor. Derfor valgte Pia Jørgensen og Michael Andersen kejsersnit, da nummer to skulle se dagens lys i onsdags. Hele forløbet omkring fødslen på Hvidovre Hospital har været en rigtig god oplevelse.

Michael Andersen og Pia Jørgensen nyder ønskebarn nummer to, Alexander, på enestuen på Hvidovre Hospital. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alexander på knap et døgn ligger ved mors barm, gryntende af tilfredshed, og Pia Jørgensen og Michael Andersen hygger sig med deres lille ny på den fredelige enestue på Hvidovre Hospitals barselsafdeling.

Alexander kom til verden ved kejsersnit onsdag kl. 13.40, halvanden time efter at Pia havde lagt sig på fødelejet, og efter planerne bliver de udskrevet allerede i dag.

»Det har været en god oplevelse for os alle tre,« siger Pia og Michael om fødslen, men det var det bestemt ikke i august 2002, da Alexanders storebror Christoffer blev født.

»Jeg fik veer mandag, tirsdag tog vi ind på Hillerød Sygehus, hvor jeg skulle føde, men blev sendt hjem. Torsdag tog vi derhen igen og sagde, at vi ikke forlod hospitalet, før vi havde født. Om fredagen blev Christoffer taget med sugekop, men det var lige før, jeg var blevet forløst ved akut kejsersnit,« fortæller Pia Jørgensen.

»Christoffer havde slugt fostervand og lå de første fire dage på neonatalafdelingen, hvor vi kun kunne være hos ham om dagen. Først den fjerde nat måtte jeg have ham ved mig på en overvågningsstue,« fortsætter hun.

Pias mellemkød var sprunget meget op, men hun blev syet forkert sammen og måtte syes om igen et halvt års tid senere. Mor og barn fik lov til at tage hjem ti dage efter fødslen. Christoffer har det fint nu, men oplevelsen sad så dybt i Pia, at hun blev ved med at udskyde at blive gravid med ønskebarn nummer to.

»Da jeg så alligevel blev gravid, var der jo ingen vej tilbage, men da jeg sad hos jordemoderen første gang, kom hele forløbet omkring den første fødsel op i mig, og jeg blev meget ked af det. Det havde hun stor forståelse for, og vi lavede nogle aftaler, der gjorde, at jeg fik tillid til, at jeg ikke skulle igennem det samme igen. Jeg var ikke bange for at føde eller for smerter, men for at mit barn fik det dårligt under fødslen, og at jeg selv ville få ødelagt mit underliv igen. Jeg fik tid hos fødselslægen i oktober, og han foreslog mig tre alternativer: en epiduralbedøvelse; en normal fødsel, hvor jeg på et hvilket som helst tidspunkt, også når jeg lå på lejet, kunne sige, at jeg alligevel ville have kejsersnit eller som tredje mulighed kejsersnit, hvor jeg på samme måde kunne sige fra og vælge naturlig fødsel. Lægen fortalte også om mulige risici ved de forskellige måder. Det gav ro på, både fordi jeg havde fået de håndtag at trække i, og fordi vi fik sat datoen, 15. december, så vi kunne forberede os,« siger hun.

Pia Jørgensen har fulgt debatten om kejsersnit og synes ikke, hun valgte den lette løsning.

»Jeg ville langt hellere have født normalt, men fordi den første fødsel havde været så dårlig en oplevelse for os alle tre, valgte Michael og jeg kejsersnit. Det skal naturligvis først og fremmest bero på en lægelig vurdering, om en fødende skal have kejsersnit eller ej, men for den kvinde, der står midt i det, betyder det meget at have den tryghed at kunne vælge,« mener hun.

Pia og Micael Jørgensen valgte bevidst at sætte Alexander til verden på Hvidovre Hospital, fordi fødeafdelingen har et godt renomme. »Og det har det levet op til. I tirsdags var vi her sammen med de tre andre par, der skulle have planlagt kejsersnit dagen efter, så fødestuen, talte med anæstesilægen og så videre. Det var vældig rart,« siger Pia og ser kærligt på de 3.890 gram tunge og 53 cm lange resultat af anstrengelserne.