»Alarmerende« livsfarligt at miste en søskende som barn

Hvis man mister en søskende i barndommen, er ens risiko for at dø før tid 71 procent forøget, viser et stort, dansk studie. »Alarmerende,« siger forsker.

Der er betydeligt højere risiko for at dø før tid, hvis man har mistet en søskende i en tidlig alder. Det viser et nyt, stort dansk studie. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis ens bror eller søster dør, mens man er barn, er risikoen for, at man selv dør tidligt, 71 procent højere, end hvis man ikke mister en søskende.

Det viser et stort, dansk registerstudie, hvis resultater netop er publiceret i tidsskriftet JAMA Pediatrics.

»Det her tal er både overraskende og alarmerende. Det at miste en søskende er tilsyneladende endnu mere ødelæggende, end vi har troet,« siger post.doc. på Afdeling for Klinisk Epidemiologi på Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet, Yongfu Yu, til Videnskab.dk.

Han har lavet det nye studie og er førsteforfatter på artiklen i tidsskriftet JAMA.Professor på Institut for Psykologi på Aarhus Universitet Henrik Høgh-Olesen har set på det nye studie og er overrasket over tallene.

»Vi har aldrig været i tvivl om, at det var en alvorlig livsbegivenhed at miste en søskende. Vi ved, at dødsfald tæt på er forbundet med meget stort psykologisk stress. Men et studie, som viser 71 procent højere dødelighed, er forbløffende højt, og tankevækkende højt,« siger han.

Han understreger dog, at den øgede dødsrisiko også kan skyldes genetiske faktorer, som måske gør, at hvis ens søskende har været mere disponeret for tidlig død, så er man det også selv.

Det nye studie viser, at særligt det første år efter en søskendes død, har den efterladte bror eller søster stor risiko for selv at dø.

Det tyder ifølge post.doc. på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet Maj-Britt Guldin på, at det i høj grad er det psykologiske stress, som spiller ind på dødsrisikoen hos den efterladte søskende.

»Vi har et arbejde at gøre med at undersøge, hvad der sker i familier, når en søskende dør. Når risikoen er særligt øget det første år, så kunne det tyde på, at de her familier har brug for noget ekstra støtte til at håndtere sorgen,« siger Maj-Britt Guldin, som ikke har taget del i det nye studie, men som til dagligt forsker i netop sorg i forbindelse med sygdom og dødsfald.

Hos organisationen Børn Unge og Sorg, som hjælper børn, der har mistet søskende eller forældre, eller hvor nogen i familien er alvorligt syg, er man ikke så overrasket over resultatet.

»Børns sorg i forbindelse med tab af søskende er meget overset. Forældrene er i så dyb sorg over at have mistet et barn, at de nok ikke altid har overskud til at sørge for, at det overlevende barn også får hjælp til sorgen,« siger direktør i Børn, Unge og Sorg, Preben Engelbrekt. »De sidste 20-25 år har der været mere fokus på, at børn, som mister forældre, skal støttes. Så tallene kan sandsynligvis hænge sammen med, at der mangler opmærksomhed på, at også børn, der mister søskende, kan have brug for støtte,« siger han til Videnskab.dk.

Videnskab.dk: Danskere har tætte søskendebånd
Sådan kender du forskel på sorg og depression