Al Hasan vil have sine 20 børn og tre koner til Danmark

Esbjerg Kommune skal oprette en hel ekstra modtageklasse for at skabe plads til en syrisk familiefars mange familiesammenførte børn. Hans to ekstra koner må dog selv flygte til Danmark.

Den danske lovgivning tillader kun, at man kan blive familiesammenført med én ægtefælde (Arkivbillede) Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For den syriske familiefar Daham Al Hasan er hans 20 børn ét og alt. Derfor vil han gerne have dem alle samlet omkring sig. Og nu ser det ud til, at han får drømmen opfyldt. I hvert fald delvist.

47-årige Daham Mamoud Al Hasan, som nu bor i Esbjerg Kommune, har nemlig fået lov at blive familiesammenført med hele 17 af sine 20 børn. Det skriver Ekstra Bladet, der fortæller hans historie i dagens avis.

På nuværende tidspunkt har Daham Mamoud Al Hasan otte af sine børn i Danmark - ligesom hans ene kone også er ankommet til landet. Og for nyligt blev det besluttet, at yderligere 12 af de resterende 15 børn også kan blive familiesammenført. De sidste tre er over 15 år, og de har derfor fået afslag.

Derfor må de - sammen med hans to andre koner (og mødre til en del af børnene) - selv tage den farefulde færd og flygte til Danmark, hvis de vil forenes med den samlede storfamilie på i alt 24 medlemmer.

Kan kun blive sammenført med én ægtefælle

Den danske lovgivning tillader nemlig kun, at man kan blive familiesammenført med én ægtefælle og Daham Mamoud Al Hasan har efter eget udsagn valgt den, han mente ville være bedst til at tage sig af børnene.

Hvorvidt alle børnene kommer herop er dog ikke sikkert. Familien skal nemlig selv betale de 75.000 kroner det koster at få alle sikkert ud af Syrien og ind i Tyrkiet, så de kan flyve til Danmark. De penge er ikke nemme at skrabe sammen for en arbejdsløs flygtning på integrationsydelse.

I Syrien forsørgede Daham Mamoud Hasan selv sin storfamilie. Men nu er han blevet syg, kan ikke arbejde og lever derfor af offentlig forsørgelse.

I Esbjerg, der har ansvaret for at integrere familien, skaffe daginstitutionspladser og skolegang, kalder politikerne det en "ordentlig mundfuldt." Men formanden for kommunens Social- og Arbejdsmarkedsudvalg, Henrik Vallø (K) er alligevel fortrøstningsfuld:

»Der er jo ikke mange familier i Danmark, der har så mange børn. Så man kunne da ikke lade være med at tænke ”Hold da op”. Det er den største familie, vi nogensinde har modtaget. Men den konkrete situation er jo ikke noget problem,« siger han til TV2.

Det glade vanvid

På Christiansborg ryster politikerne på hovedet. Integrationsordfører i Venstre Marcus Knuth kalder arrangementet for "helt grotesk" og Martin Henriksen (DF), mener der er tale om "det glade vanvid" og kalder det en "kulturel og økonomisk katastrofe for Danmark."

Ifølge statistikken er der med Al Hasans familie dog tale om et ekstremt enkelttilfælde.

Siden 1. januar 2014 og til i dag har der blot været fire sager om familiesammenføring mellem en herboende flygtninge og et stort antal børn. I tre sager var der 10 børn i hver (1 i 2014 og 2 i 2015) og i den aktuelle sag er der altså 17, oplyser Udlændingestyrelsen til Berlingske. I gennemsnit har syriske flygtninge, som har fået tilkendt asyl, søgt om at få 1,4 familiemedlemmer - ægtefæller og børn - til Danmark.