Akutmodtagelserne på Sjælland har store problemer. Nu kan det også ramme patienter i hovedstaden

Region Sjælland kæmper med mangel på medarbejdere og lange ventetider på blandt andet skadestuerne. Det skal en ny aftale lave om på. Men det kan til gengæld få negative konsekvenser for patienterne i hovedstaden.

Der lyder hård kritik af forholdene for akut syge i Region Sjælland. 87-årige Thorkild Erritzøe oplevede at ligge seks timer på en hård briks med brækket ryg uden at blive tilset af en læge på Holbæk Sygehus. Nu gøres der forsøg på at forbedre lægedækningen i regionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Langt flere patienter skal have en hurtig og effektiv hjælp af lægespecialister på de trængte sygehuse i Region Sjælland, som i dag i stort omfang mangler den fornødne kapacitet til at tage sig af et stigende antal patienter på blandt andet regionens skadestuer og en række andre afdelinger.

En ny politisk aftale lægger nu op til, at der skal flyttes et større antal speciallæger fra Region Hovedstaden.

De skal ud på sygehusene i Region Sjælland, selvom konsekvensen kan blive, at det fører til længere ventetider for patienter i hovedstaden.

Det fremgår af et udkast til en aftale om at styrke en fælles udvikling af hospitalsbehandlingen i Østdanmark, som netop er fremlagt i de to regioner.

»Vi har virkelig mange, meget syge patienter, og vi mangler virkelig mange speciallæger og andre medarbejdere til at tage sig af dem. Forhåbentlig kan dette bidrage til, at vi får øget vores kapacitet. Det løser ikke alle problemer, men det er en god start,« siger formanden for sygehusudvalget i Region Sjælland, Anne Møller Ronex, fra De Radikale.

Så mange læger flyttes

Med aftalen lanceres en stribe tiltag for at styrke dækningen med speciallæger i Region Sjælland. Det skal blandt andet ske ved at indføre såkaldte delestillinger, hvor medarbejdere ansættes på sygehuse i både Region Hovedstaden og Region Sjælland.

Målet er, at lægedækningen i Region Sjælland hurtigt skal forøges med, hvad der svarer til 30 speciallægeårsværk, hvilket skal være en realitet allerede midt i 2023.

Ligeledes skal flere forløb i den lægelige videreuddannelse foregå i begge regioner, og flere forløb skal starte og slutte i de lægedækningstruede områder i Region Sjælland.

Aftalen kommer, efter at der er blevet rettet hård kritik af kvaliteten af den hjælp, som patienter i Region Sjælland får på flere behandlingsområder.

Tidligere på året påviste en rapport, at Region Sjælland halter langt efter Region Hovedstaden, når det gælder hjælpen til patienter med åreforkalkning, hvilket har ført til, at der må udføres langt flere amputationer på borgere i Region Sjælland sammenlignet med naboregionen.

Senest har Berlingske beskrevet store problemer med mangel på medarbejdere og lange ventetider på akutafdelingen på Holbæk Sygehus, som kører med nærmest kronisk overbelægning.

Hjerteforeningen har også udtrykt bekymring over, at der på akutmodtagelser i udkantsområder mangler de fornødne kardiologer – eksperter i behandling af sygdomme vedrørende hjertet – til at sikre hjertepatienter hurtige og korrekte diagnoser og behandling.

Længere ventetider i hovedstaden

Ifølge en orientering til politikerne er formålet med aftalen, at patienter i hele Østdanmark skal have adgang til den bedst mulige behandling. Derfor ligger det i aftalen, at Region Hovedstaden »vil bistå Region Sjælland med lægedækning m.m.,« hedder det.

I hovedstaden fremhæves det imidlertid også, at samarbejdet »i et vist omfang« kan få betydning for patientbehandlingen i Region Hovedstaden for eksempel i form af »længere ventetider på nogle områder«.

»Det er en risiko, der vil være, når man går ind og hjælper andre. Men Region Sjælland har store udfordringer, og vi kan ikke lade regionen sejle sin egen sø. Den hjælp, man kan få, skal heller ikke afhænge af, om man bor på den ene eller anden side af regionsgrænsen,« siger formanden for sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, Christoffer Buster Reinhardt (K).

Han understreger, at Region Hovedstaden kan undtage områder, hvor man selv har store problemer med at tiltrække medarbejdere, for eksempel inden for radiologien på brystkræftområdet.

Region H støvsuger markedet

Der har længe været fokus på, at Region Sjælland har sværere ved at rekruttere medarbejdere end den store naboregion, der er blevet kritiseret for nærmest at støvsuge markedet i den stadig hårdere konkurrence om at tiltrække læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale.

De har således ikke nær så mange læger som de store regioner – for eksempel praktiserende læger, diabeteslæger, kræftlæger og radiologer.

Når det gælder sygeplejersker, har Region Sjælland otte af dem, hver gang de øvrige regioner tæller til ti.

Håbet er derfor, at den nye aftale kan medvirke til at skabe et godt fagligt miljø på de trængte sygehuse i Region Sjælland og gøre det mere attraktivt at få job her.

»Det jo ikke så spændende at være den eneste speciallæge på en afdeling. Nu kommer der flere, så der måske kan blive sat gang i en god udvikling,« siger Anne Møller Ronex.