Akut mangel på sosu-assistenter rammer ældre i Nordsjælland hårdt

Dagens overblik: Berlingske giver dig her et overblik over dagens vigtigste historier.

Der er stor mangel på kvalificeret arbejdskraft i ældreplejen, og det går ud over den helt basale, kommunale pleje. Særligt Nordsjællandske kommuner er hårdt ramt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, kære læser. Berlingske håber, du har haft en god fredag aften og er klar til at nyde din weekend. Vi giver dig her et overblik over dagens vigtigste nyheder, så du er helt klædt på til at træde ud i lørdagens lune september-vejr.

Hvis du er mere til at lytte end at læse, kan du sætte Berlingskes Morgenpost på højtalerne:

Nye boligskatter rammer landet – og vil lande forskelligt

Snart kommer der nye boligskatter, og de vil kunne mærkes, også selvom de vil ramme boligmarkedet med forskellig styrke. Ikke desto mindre kan du, kære læser, tænke:

Hvad kommer det til at betyde for mig, som boligejer? Hvor meget stiger eller falder skatten, og vil de påvirke prisen på min bolig?

Det forsøger Berlingske i dag at give dig et svar på.

»De nye boligskatteregler vil forventeligt betyde prisfald på ejerlejligheder og nogle dyrere huse i nogle kommuner. Vores beregninger viser, at det ikke vil være urealistisk, at priserne på ejerlejligheder falder et sted mellem to og ti procent som direkte følge af overgangen i 2024,« konkluderer Mira Lie Nielsen, boligøkonom og chefanalytiker i Nykredit.

Det største prisfald i kroner kan ses på København og Frederiksberg.

Helt konkret, hvor meget prisen vil falde, kan du finde ud af ved at læse artiklen her.

Legalisering af hash vil ikke skabe mindre kriminalitet

Berlingske kan i dag fortælle, at det årelange argument for legalisering af hash – at det vil fratage kriminelle bander en væsentlig del af deres indkomst og magt – ikke rigtig holder.

Ifølge Rigspolitiet og Justitsministeriet vil det ikke have den ønskede effekt. Tværtimod. I stedet vil det skabe en masse følgekriminalitet: Vold. Og drab.

Det er »Rigspolitiets vurdering, at et legalt offentligt udbud af hash ikke vil have den ønskede effekt på den illegale hashhandel og den organiserede kriminalitet i tilknytning hertil,« skriver Rigspolitiet i et svar fra Justitsministeriet til Retsudvalget.

Dermed bliver et centralt argument for fri hash slået af banen. Men hvordan kan det egentlig være, at Rigspolitiet kommer frem til den konklusion?

Det kan du få svar på ved at læse artiklen her:

Kohls pige

Hun er den første kvindelige kansler. Hun er den første kansler, der er født og opvokset i DDR – det gamle Østtyskland. Og så er hun uerstattelig.

»Jeg synes, at det ville have været skønt, hvis hun havde stillet op. Jeg ville have valgt hende igen.« siger en tysk kvinde.

På søndag afholder Tyskland parlamentsvalg. Og Angela Merkel, Tysklands kansler gennem 16 år, takker af og siger tak for dansen.

Kvinden med de farverige, men altid genkendelige habitjakker, stiller ikke op som kansler igen. Men hvem er hun? Hende, der altid er så ordentlig, og når hun viser en smule følelser, næsten kommer til at virke fjollet. Hvad gør hende så speciel? Hvorfor elsker så mange tyskere hende? Og hvilket politisk virke kan hun se tilbage på?

Berlingske korrespondent i Tyskland, Uffe Taudal, tegner et portræt af Tysklands »Mutti«.

Læs historien her.

Stor mangel på sosu-assistenter rammer ældre i Nordsjælland

Vores kollegaer på Politiken kan fortælle, at flere kommuner mangler kvalificeret arbejdskraft i ældreplejen. Det går udover de ældre, da personalet oplever ikke at kunne løfte den mest basale, kommunale kerneopgave.

Det står så grelt til, at en afdeling af hjemmeplejen i den nordsjællandske kommune Furesø har fået et decideret påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed. De konkluderer, at det er rekutteringsproblemer, som fører til brug af eksterne vikarer, der ikke har indsigt i borgernes sygejournaler. Dermed har de ikke indblik i den konkrete, ældre persons behov for hjælp, og derfor bliver det sværere at udføre en ordentlig pleje.

Sammen med en række andre kritikpunkter konkluderer styrelsen, at det skaber »en betydelig risiko for, at der ikke i plejeenheden ydes hjælp, omsorg og pleje af den fornødne kvalitet,« skriver Politiken.

Læs hele historien om sosu-manglen her.

Ny sag rammer forsvarsminister Trine Bramsen

B.T. kan i dag afsløre endnu en sag om forsvarsminister Trine Bramsen.

I begyndelsen af august fik forsvarsministeren arrangeret endnu et besøg hos Hjemmeværnet for samtidig at kunne føre politisk valgkamp for sin kæreste, socialdemokraten Niels Fuglsang, der sidder i Europa-Parlamentet.

I dette tilfælde foregik besøget på Samsø, hvor hun både fik færgeoverfart, egen chauffør og en minibus stillet til rådighed af Hjemmeværnet.

Til B.T. siger Frederik Waage, der er professor i forvaltningsret på SDU:

»Det er interessant for offentligheden at få indblik i, at ministeren ikke alene er rejst til Samsø for at varetage opgaven som forsvarsminister, men at hun tillige privat er ude at promovere kandidater til kommunalvalget og sin kærestes valgkamp.«

Læs hele historien om Trine Bramsen her.

Det sker i dag

Demonstration for Klima og Natur

I dag går en række borgere og ngo’er fra hele landet fra Rådhuspladsen mod Christiansborg for at demonstrere for klima og natur. Arrangørerne bag demonstrationen mener, at samfundets udvikling skal ske, så natur og klima har førsteprioritet.

Kronprinsparrets priser 2021 uddeles

Kronprinsparrets årlige tilbagevendende prisshow løber af stablen denne lørdag, og sendes på DR1. I år sætter prisuddelingen fokus på ekstraordinære præstationer inden for socialt arbejde, kunst og kultur.

Demonstrationer i Rusland efter valgresultat

Kandidater fra det russiske kommunistparti har opfordret borgere til at samles i Moskva. De vil protestere over valgresultatet ved sidste uges parlamentsvalg. Kandidaterne ønsker, at myndighederne annullerer de elektronisk afgivne stemmer, da de mener, at der er foregået valgsvindel. De russiske myndigheder har erklæret demonstrationen ulovlig på grund af de nuværende coronarestriktioner i landet.

Coronaoverblik

Så slutter vi endelig af med et overblik over dagens coronatal:

Fortsat god weekend!